Robbie Coltrane, caracteritzat com a Hagrid (Europa Press/Warner Bros)

Mor Robbie Coltrane, el gegant Hagrid de la saga Harry Potter

L'actor també és conegut per haver treballat a les pel·lícules de James Bond i ha mort als 72 anys a Escòcia, d'on és originari

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

L'actor escocès Robbie Coltrane ha mort aquest divendres als 72 anys. L'intèrpret es va encarregar de posar-se a la pell de l'enorme i entranyable personatge del guardabosc Rubeus Hagrid a les pel·lícules del mag Harry Potter, inspirades en la saga literària de J. K. Rowling.

L'agent de l'actor britànic, Belinda Wright, n'ha confirmat la defunció en un comunicat. Al text, el qualifica de "talent únic" i explica que se'l recordarà durant les pròximes dècades com a Hagrid.

Aquest paper "va portar alegria a nens i adults de tot el món, i va provocar una allau de cartes dels fans cada setmana durant més de 20 anys". "Els fans de James Bond també l'aplaudeixen pel seu paper a 'Goldeneye' i a 'Amb el món no n'hi ha prou'", afegeix.

L'autora britànica J. K. Rowling ha expressat a les xarxes que està convençuda que no tornarà a conèixer ningú com ell. N'ha remarcat "l'increïble talent" i ha afegit que se sent afortunada d'haver-lo conegut i d'haver-hi pogut treballar i haver-se fet farts de riure amb ell.

Coltrane també havia entrat als registres del rècord Guinness per haver obtingut tres Premis Bafta consecutius al millor actor pel seu paper de Fitz a la sèrie televisiva "Cracker", emesa a la dècada dels noranta. "A més de ser un actor meravellós, era intel·ligent, enginyós i el trobaré a faltar".

L'agent dona el condol a la família de l'actor, especialment als fills, Spencer i Alice, i la seva mare Rhona Gemmell, exdona de Coltrane. L'actor ha mort en un hospital escocès, el Forth Valley Royal Hospital, a Larbert.

L'actor escocès ha encarnat un dels personatges més estimats pels fans de Harry Potter (EFE)

Un personatge estimat

Dins de la cèlebre saga literària creada per J. K. Rowling, Hagrid apareix en tots els llibres i pel·lícules, on és un dels personatges més bonifacis i estimats.

El barbut i extravagant guardabosc té un cantó tendre i emotiu i és, sovint, un bon aliat de Harry i dels seus amics. La trama mostra que el personatge havia estat professor de Hogwarts.

Després d'haver estat expulsat, se li va permetre viure en els terrenys del col·legi i custodiar-ne les claus. Una de les frases més repetides és la d'aquesta escena de "Harry Potter i la cambra secreta", en què el llavors aprenent de mag li diu: "Hogwarts no serà el mateix sense tu, Hagrid".


El barbut personatge és un dels encarregats de reintroduir Harry Potter dins del món màgic i també intervé dins de diverses batalles de la Primera i la Segona Guerra Màgica, com a integrant de l'Orde del Fènix.

Fans de tot el món se n'han acomiadat a les xarxes, amb vídeos i gifs de moments emotius. Com aquest, en què un noi li agraeix que convertís la seva infantesa en "increïble":

Durant l'especial de retrobament que es va fer coincidir amb el 20è aniversari de "Harry Potter", titulat "Retorn a Hogwarts", Robbie Coltrane va reflexionar sobre la importància del personatge i l'impacte en la seva vida:

"El llegat de les pel·lícules és que la generació dels meus fills les ensenyarà als seus descendents. Les podrem mirar durant 50 anys més, fàcilment. La llàstima és que jo no hi seré, però Hagrid sí".

Amor pel jazz i llarga trajectòria

Anthony Robert McMillan, conegut com a Robbie Coltrane, va néixer el 30 de març de 1950 a Rutherglen, un barri de Glasgow, a Escòcia. A l'Escola d'Art de Glasgow es va especialitzar en dibuix, pintura i cinema, i també va estudiar art a Edimburg durant un any.

El 1973 va adoptar el sobrenom artístic de Coltrane, com a gran amant del jazz de John Coltrane, i va començar a fer actuacions directes en clubs nocturns de la capital escocesa.

El 1980, va debutar a la televisió a la minisèrie de la BBC "The Lost Tribe" (1980). El mateix any també va debutar a la gran pantalla amb un paper al film "Death Watch".

A principis dels noranta, l'actor va haver d'ingressar a una clínica de Mèxic per addicció a l'alcohol i problemes de sobrepès. Després d'aquest daltabaix, Coltrane va reprendre la carrera al cinema apareixent a cintes com "Goldeneye" (1995), de la saga de James Bond.

Coltrane va guanyar tres Bafta consecutius al millor actor pel seu paper a la sèrie dels 90 "Cracker" (EFE)

Va ser reconegut també per la sèrie televisiva "Cracker" (1993), en què interpretava un psicòleg forense. El 1999 va repetir personatge al costat de 007 a "Amb el món no n'hi ha prou".

Més endavant, va aterrar a la saga basada en les novel·les de J. K. Rowling, que va donar personalment el vistiplau perquè interpretés Rubeus Hagrid a les pel·lícules de Harry Potter.

 

ARXIVAT A:
LiteraturaCinemaRegne Unit
Anar al contingut