Mor Ricard Torrents, fundador i primer rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya

ACN Vic - El fundador i primer rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Ricard Torrents, ha mort aquest dissabte als 86 anys d'edat. El funeral tindrà lloc dimarts, a dos quarts de sis de la tarda, al tanatori de la Ronda de Dalt de Barcelona. En un comunicat, la UVic ha qualificat la pèrdua "d'irreparable" per a la comunitat universitària i "per a tota la societat catalana". Torrents va fundar l'Escola Universitària de Mestres 'Balmes', que va ser la primera pedra de l'actual UVic-UCC. Nascut a Folgueroles l'any 1937, va ser escriptor, traductor i estudiós de Jacint Verdaguer.

(Aquesta notícia substitueix la publicada a les 16.45, on es deia per error que el funeral tindria lloc al tanatori de les Corts. La notícia original ja ha estat modificada)

L'any 1977, Torrents va crear l'equip fundador de l'escola Universitària de Mestres 'Balmes', on va ensenyar llengua i literatura catalana. Més tard, va ser impulsor dels Estudis Universitaris de Vic, dels qual va ser director fins l'any 1997, quan va ser elegit primer rector de la Universitat de Vic.

Paral·lelament, l'any 1979 va fundar l'editorial Eumo (sigles d'Escola Universitària de Mestres d'Osona), que el 1989 es desdoblà en dues empreses, Eumogràfic i Eumo Editorial, orientada com a editorial universitària, i que va publicar col·leccions d'ensenyament i d'educació, poesia i història, algunes de les quals va dirigir.

Com a traductor va recórrer un ampli arc d'autors, des de literatura infantil en italià i alemany a llibres de la Bíblia en hebreu i grec. Destaquen les traduccions de Proverbis, Eclesiastès i Evangeli de Sant Joan, de la Bíblia de la Fundació Bíblica Catalana (Editorial Alpha, 1968), El capitalisme monopolista: assaig sobre l'estructura econòmica americana, de Paul A. Baran i Paul Sweezy (Anagrama, 1966), Sota la rodade Hermann Hesse (Lumen, 1981), Hipèrion o l'ermità a Grècia, de Friedrich Hölderlin.

En el terreny de l'ensenyament va participar en diverses iniciatives i publicacions periòdiques. Va ser membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans. El desembre de 2010 va ser nomenat president del Consell Consultiu de la Universitat de Vic i el 2020 Eumo Editorial va fundar en honor seu el Premi d'assaig Ricard Torrents.

Anar al contingut