Mor Quino, el pare de Mafalda, als 88 anys

RedaccióActualitzat

El dibuixant argentí Joaquín Salvador Lavado, conegut amb el nom artístic "Quino", creador del personatge de còmic Mafalda, ha mort als 88 anys.

Quino es considera hereu del caràcter tràgic i l'humor negre d'Andalusia, d'on procedien els seus pares. Joaquín Salvador Lavado Tejón va néixer a Mendoza, a l'oest de l'Argentina, el 17 de juliol de 1932, l'any de l'arribada dels seus pares en aquest país.

Quan tenia 22 anys es va traslladar a Buenos Aires i la seva vocació de dibuixant la va portar a terme a diferents setmanaris, a més de fer il·lustracions en campanyes publicitàries.

La seva fama i popularitat es va multiplicar el 1964 amb la creació de Mafalda. El 1970, Quino va arribar a Espanya, on la censura franquista va obligar els editors del seu llibre "Mafalda la contestatària" a posar una franja a la tapa que deia "Per a adults".

Entre alguns dels molts guardons que ha rebut, destaquen la insígnia d'oficial de la Legió d'Honor francesa i el premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats.

 


El creador de Mafalda

Quino deia que Mafalda, aquella nena inconformista que sempre feia aflorar un somriure als llavis del lector per l'agudesa dels seus comentaris davant de qualsevol fet, era només un de tants personatges que havia dibuixat, i no precisament el seu preferit.

Però era, sens dubte, el que havia robat el cor a la gent per la seva tendresa, intel·ligència i ironia.

Es deia Joaquín Lavado, però li deien Quino per diferenciar-lo del tiet de qui va heretar nom i ofici després de veure, meravellat, com del seu llapis en sortien muntanyes, arbres i persones.

 

Va créixer en un ambient molt polititzat que va condicionar la seva visió del món.

Per això, les seves vinyetes sempre van tenir com a temàtica de fons la relació dels dèbils amb els poderosos.

El 1973 deixa de dibuixar Mafalda. Però, durant dècades, els seus llibres s'han anat reimprimint a tot el món, i Mafalda ha donat nom a carrers i places i ha estat objecte d'estudis i tesis doctorals.

Mafalda queda òrfena i el món perd un dibuixant que era tot un mestre a l'hora de retratar la condició humana.


Reaccions a les xarxes

Les xarxes socials ploren la mort de Quino des del moment en què s'ha conegut la notícia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Còmic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut