Mario Soares en una de les seves últimes aparicions públiques (EFE)
Mário Soares en una de les seves últimes aparicions públiques (EFE)
Lisboa

Mor qui va ser president de Portugal, Mário Soares, als 92 anys

Va ser el fundador del Partit Socialista de Portugal i va ocupar la presidència del país durant una dècada

RedaccióActualitzat

L'històric dirigent socialista i president de Portugal, Mário Soares, ha mort aquest dissabte a l'Hospital Creu Roja de Lisboa. Havia ocupat la presidència de Portugal entre 1986 i 1996.

Fundador del Partit Socialista, estava considerat un dels pares de la democràcia portuguesa. Després de la Revolució dels Clavells, el 25 d'abril de 1974, Soares va tornar a Lisboa des de l'exili de París. Una multitud el va esperar al port de Lisboa i el va acompanyar per l'Avinguda da Liberdade.

Mário Soares ha estat un dels principals protagonistes de la vida política de Portugal durant una quarantena d'anys, i va ser artífex de la integració de Portugal dins la Unió Europea. A més d'ocupar la presidència del país, Mário Soares ha ocupat la carrera d'Exteriors en dos governs socialistes, ha estat cap de govern i també eurodiputat.

Soares estava ingressat a l'UCI de l'hospital des del 13 de desembre i, en els últims dies, el seu estat de salut havia empitjorat. L'hospital no ha informat de les causes mèdiques que van provocar l'ingrés hospitalari.

Retirat de la vida pública des de la mort de la seva dona, el 2015, les seves aparicions públiques eren escasses. L'últim cop que se'l va veure en un acte públic va ser al setembre en un homenatge a la seva dona.

 

Anar al contingut