Mor per eutanàsia a Holanda una noia de 17 anys amb trauma per una violació
Llit d'hospital

Mor una holandesa que va demanar l'eutanàsia pel trauma d'una violació i l'hi van denegar

Dels 11 als 14 anys va ser víctima de diverses agressions sexuals que li van provocar estrès posttraumàtic i anorèxia

Xevi MiróActualitzat

Noa Pothoven va morir aquest diumenge a casa seva i al costat dels seus familiars a Arnhem, Holanda. Havia demanat als metges que li apliquessin l'eutanàsia. Les conseqüències psicològiques que arrossegava després que abusessin sexualment d'ella dels 11 als 14 anys eren insofribles. Segons les seves paraules, "respiro però no visc". 

La Noa va "deixar de menjar i de beure" segons han dit des de la clínica "Levenseinde" d'Holanda. Citen la informació compartida pels seus amics. El comunicat de la clínica diu també que "degut a les normes de privacitat" no poden donar més informació al respecte. Però la Noa sabia que es moriria, ho va deixar escrit en un post al seu compte d'Instagram, que tot i ser privat té més de 10.000 seguidors. Va deixar de menjar i beure.

"En un màxim de 10 dies, moriré. Després d'anys lluitant, estic seca. He parat de menjar i beure durant un temps llarg, i, després de moltes discussions i avaluacions, he decidit marxar perquè el meu sofriment és inaguantable".

Els seus pares no van saber res sobre les agressions sexuals patides per la Noa. Ella no ho havia dit a ningú per "vergonya". Ho explica al seu llibre "Guanyant o aprenent". Als 11 anys va patir una agressió sexual, una altra als 12 i als 14 va ser violada per dos homes. Va patir estrès posttraumàtic, depressió i anorèxia. 

 

 

La Noa ja va demanar morir per eutanàsia a la clínica Levenseinde (Fi de vida en holandès), però li van denegar el permís i ella va postejar: 

"Pensen que soc massa jove per morir. Pensen que hauria de completar el tractament sobre el trauma i que el meu cervell ha d'estar format del tot. Això seria fins als 21. Estic desolada, perquè ja no puc esperar tant."

La llei holandesa permet a un malalt a partir dels 12 anys rebre l'eutanàsia amb el consentiment dels pares si un metge considera que el dolor que està patint és "irremeiable, insuportable i sense possibilitats de remetre". En el cas de pacients de 16 o 17 anys, es podrà fer la petició d'eutanàsia sense el permís dels pares, però ells hauran de ser presents a les discussions. La llei, tot i estar pensada per a mals de tipus físic, també admet circumstàncies psicològiques com la de la Noa.  

La Noa havia reclamat en publicacions a la web que li tractessin l'estrès posttraumàtic i va ser molt crítica sobre el sistema de la Seguretat Social, que segons ella només se centrava en la curació dels símptomes de l'anorèxia. En els darrers anys l'havien ingressat a tres institucions d'atenció a menors, però no la van admetre a cap centre psiquiàtric perquè segons la seva mare "hi ha una llarga llista d'espera". 

ARXIVAT A:
Eutanàsia
Anar al contingut