Washington

Mor Paul Tibbets, el pilot de l'avió que va descarregar la primera bomba atòmica

El general de brigada retirat Paul Tibbets, pilot i comandant de l'avió B-29 Enola Gay, ha mort aquest dijous a Ohio. Tibbets, de 92 anys, va ser l'encarregat de conduir l'Enola Gay el 6 d'agost del 1945, quan va descarregar sobre la ciutat japonesa d'Hiroshima la primera bomba atòmica utilitzada en una guerra. L'explosió va destruir completament el 65% dels edificis de la ciutat i va matar unes 70.000 persones. En els quatre mesos següents, les ferides causades per la bomba i la radiació van elevar la xifra de morts a més de 100.000.

Actualitzat

A les 08.16 h del 6 d'agost del 1945, Paul Tibbets va llançar sobre Hiroshima la primera bomba atòmica. Tres dies després, Tibbets, altre cop al capdavant del B-29, va sobrevolar la ciutat japonesa de Nagasaki per observar les condicions meteorològiques abans que un altre avió nord-americà descarregués la segona bomba atòmica. Els bombardejos van forçar la capitulació del Japó i, per tant, el final de la II Guerra Mundial.

Tibbets va néixer a Illinois el 1915 i quan tenia 12 anys va fer volar per primera vegada un avió. Va estudiar a l'Acadèmia Militar de l'Oest i el 1937 va ingressar com a cadet al Cos Aeri de l'Exèrcit a Kentucky. Durant la II Guerra Mundial, va comandar missions de bombardeig sobre l'Europa ocupada pels nazis i el 1943 va tornar als Estats Units per sumar-se a les proves dels nous avions Boeing B-29.

El mes de setembre del 1944, Tibbets va ser escollit en un grup molt reduït de militars a qui es va informar sobre el Projecte Manhattan, el desenvolupament secret d'armes atòmiques als Estats Units. A Tibbets se li va encarregar que determinés i supervisés les modificacions necessàries perquè el B-29 pogués transportar i descarregar una d'aquestes bombes.

Anar al contingut