Josep Maria Espinàs i la seva filla Olga (La Campana/ACN)
Josep Maria Espinàs i la seva filla Olga (La Campana/ACN)
Barcelona

Mor Olga Espinàs, filla de l'escriptor, que va fer visible la síndrome de Down

Amb "El teu nom és Olga", publicat el 1986, Josep Maria Espinàs va trencar un tabú

Irene VaquéActualitzat

Olga Espinàs, filla de l'escriptor Josep Maria Espinàs i protagonista del llibre "El teu nom és Olga" ha mort la matinada d'aquest dijous, segons ha informat l'editorial La Campana. Tenia 64 anys.

Al llibre, Espinàs explica amb sensibilitat, però sense sentimentalisme com és l'Olga, que tenia síndrome de Down, i la relació que tenen al llarg dels anys. 

Publicat el 1986, el llibre va ser un èxit perquè va trencar un tabú i va donar visibilitat a les persones amb aquesta alteració genètica, a les quals es feia referència com a "mongols" o "subnormals". 

El 2012, l'articulista, acompanyat de la seva filla, reflexionava sobre la "incomprensió absoluta" que hi havia envers les persones com l'Olga, al final d'aquesta conversa amb el periodista Ignasi Gaya:
 


"El teu nom és Olga" es va traduir a diversos idiomes, com el castellà, l'alemany, l'anglès, l'italià o el japonès, i ha arribat a les 36 edicions. Segons recull la Fundació Catalana de la Síndrome de Down, es va radiar íntegrament per la BBC de Londres.

La Campanya, editorial que Espinàs, que ara té 91 anys, va cofundar amb Isabel Martí el 1985 i que edita la seva Obra Completa, s'ha acomiadat de l'Olga recordant un moment de tendresa entre pare i filla recollit al llibre:

 

Notícia relacionada: Emotiu homenatge a Espinàs a l'Ateneu Barcelonès: "Soc aquell que encara viu"

 

ARXIVAT A:
LiteraturaSíndrome de Down
Anar al contingut