L'escriptor Nicholas Evans
L'escriptor Nicholas Evans (nicholasevans.com)
Londres

Mor Nicholas Evans, autor de la novel·la "L'home que parlava als cavalls a cau d'orella"

L'autor britànic, de 72 anys, s'havia iniciat en l'escriptura com a corresponsal a l'estranger i va assolir fama internacional el 1995 amb la publicació d'un best-seller que va portar al cinema Robert Redford

RedaccióActualitzat

L'autor de l'exitosa novel·la "L'home que parlava als cavalls a cau d'orella", l'escriptor anglès Nicholas Evans, va morir la setmana passada als 72 anys per una crisi cardíaca, segons ha comunicat aquest dilluns l'agència literària que el representa.

Nascut a Bromsgrove, al comtat de Worcestershire, Evans va començar a destacar com a narrador i periodista a l'Evening Chronicle de Newcastle, mitjà des del qual va fer el salt a la televisió, en què es va especialitzar en política internacional i actualitat dels Estats Units.

Abans de saltar a la fama en el gènere de la ficció, havia estat corresponsal de guerra al Líban. El 1995 va publicar "The horse whisperer", que l'any següent es va publicar en català amb el títol "L'home que parlava als cavalls a cau d'orella". D'aquest llibre es van vendre 15 milions d'exemplars arreu del món, especialment al Regne Unit i als Estats Units.

Nicholas Evans va escriure més obres després del seu gran èxit, però cap va arribar a tenir tanta repercussió com la seva novel·la de debut. La majoria de relats es basaven en les seves experiències per tot el món, com l'última, "L'home que volia ser valent" (2011), influenciada per la seva estada a Beirut.


Una història portada al cine

El 1998 s'estrenava a la pantalla gran "L'home que xiuxiuejava als cavalls", l'adaptació per al setè art de la seva novel·la més coneguda, amb guió d'Eric Roth i Richard LaGravenese.

La versió catalana de la cinta va adoptar el títol calcat de la castellana "El hombre que susurrava a llos caballos" i no pas el de la novel·la d'Evans.  

Robert Redford es va convertir en productor, director i protagonista del film que explica la història de la Grace, una joveníssima Scarlett Johansson, traumatitzada per l'accident mortal d'una amiga mentre totes dues cavalquen a cavall.

Robert Redford i Scarlet Johansson en un fotograma de la pel·lícula de 1998
Robert Redford i Scarlett Johansson en un fotograma de la pel·lícula del 1998 (Touchstone Pictures)

La noia, a qui han hagut de tallar una cama a causa de l'incident, es veu immersa en una profunda tristesa i desencís, allunyada del seu cavall, Pilgrim, també trastocat pels esdeveniments.

La mare, una editora novaiorquesa a qui encarna Kristin Scott Thomas, decideix anar fins a Montana, on viu Tom Booker (Robert Redford), un reputat ensinistrador amb experiència en la cura de cavalls que, com ell, tenen caràcters difícils.

La pel·lícula, en què també apareixen Sam Neill, Dianne Wiest i Chris Cooper, va tenir diverses nominacions als Globus d'Or i als Oscars, però no es va endur cap premi.

ARXIVAT A:
ObituariLiteraturaCinema
Anar al contingut