Imatge del cartell del 1943 i imatge de Naomi Parker Fraley, de gran, en un reportatge de la revista "People", el juliol del 2016
Imatge del cartell del 1943 i imatge de Naomi Parker Fraley, de gran, en un reportatge de la revista "People", el juliol del 2016
Washington

Mor Naomi Parker Fraley, la dona que va inspirar l'icònic cartell "We Can Do It!"

Creat durant la Segona Guerra Mundial i imatge del feminisme a partir dels anys 80, no va ser fins al 2010 que es va saber la identitat de la dona que havia inspirat el cartell

RedaccióActualitzat

Naomi Parker Fraley, la dona que va inspirar el cartell "We Can Do It!" durant la Segona Guerra Mundial, icona del feminisme, va morir dissabte als 96 anys a la ciutat de Longview, a l'estat de Washington.

Vestida amb una granota blava, amb un mocador vermell amb llunes blanques al cap, arremangada i traient múscul sobre un fons groc. Així era el cartell que portava el lema "We Can Do It!" (Nosaltres ho podem fer!) i que es va acabar coneixent popularment com a "Rosie the Riveter".

El 1943, aquest cartell es va fer per representar els milers de dones que treballaven a les fàbriques i a les drassanes durant la Segona Guerra Mundial, substituint els homes que eren a la guerra. Però no va ser fins a la dècada dels 80 que va ser redescobert i es va identificar com una icona feminista.

El 2010, el professor James J. Kimble va començar a buscar qui era l'autèntica "Rosie the Riveter". I ho va aconseguir en descobrir que la treballadora anònima no es deia Rosie sinó que era Naomi Parker Fraley. Quan tenia 20 anys va treballar a la base aèria d'Alameda, a Califòrnia, on li van fer una fotografia que, més tard, inspiraria la noia del cartell.

 

 

Naomi Parker Fraley va néixer el 26 d'agost de 1921 a Tusla, a Oklahoma. Era la tercera filla dels vuit que va tenir el matrimoni format per un enginyer de mines i una mestressa de casa. Va viure a Nova York, Missouri, Texas, Washington, Utah i Califòrnia abans d'establir-se amb la seva família a Alameda, a Califòrnia.

A la base aèria va treballar amb la seva germana reparant avions. Va ser allà on un fotògraf de l'agència Acme va fer la fotografia que es va publicar en un diari i que Naomi va retallar i guardar tota la vida.

Així va poder demostrar que en realitat ella era la "Rosie the Riveter", ja que durant molt de temps la identitat d'aquesta dona del cartell es va atribuir a altres persones.

Sigui com sigui, aquest emblemàtic cartell ha inspirat personatges de còmic, videoclips de cantants famoses i, fins i tot, videojocs.

ARXIVAT A:
Feminisme
Anar al contingut