Mor Montserrat Carulla, referent i actriu total del teatre, el cine i la televisió

El teatre català perd una de les seves actrius més emblemàtiques, que ha mort aquest dimarts als 90 anys

Actualitzat

Aquest dimarts ha mort l'actriu catalana Montserrat Carulla, als 90 anys. Carulla, que va néixer a Barcelona el 19 de setembre de 1930, ha sigut un referent en teatre, cinema i televisió. El teatre català ha perdut una de les seves actrius més emblemàtiques aquest dimarts al matí.

Carulla deixa un llegat gairebé inabastable de personatges. Tot i que va començar de molt joveneta al cinema, va ser a partir dels 40 anys quan es va poder dedicar al teatre. "Mort de dama", "Maria Rosa" o "Pigmalió" van ser alguns dels papers més destacats.

Amb la seva filla Vicky Peña va fer també tàndem sobre els escenaris en obres com "La reina de la bellesa de Leenane". Però, el salt a l'èxit entre el gran públic va arribar per les seves incomptables aparicions en sèries de TV3 com "Oh! Europa", "Secrets de família" o "La Riera". Carulla es va acomiadar dels escenaris ara fa quatre anys, amb l'obra "Iaia!".


Creu de Sant Jordi i Medalla d'Or de la Generalitat, entre altres guardons

Al llarg de la seva carrera l'han guardonada amb diversos premis de rellevància. El 1992 ja va rebre el Premi Margarida Xirgu. Al cap de 3 anys era guardonada amb la Creu de Sant Jordi. El 99 rebia la Medalla d'Or al mèrit artístic. El 2001 va ser premiada com a millor actriu de repartiment en els Premis Max. El 2008 se li va atorgar la Medalla D'or de la Generalitat de Catalunya i el 2013, el Gaudí d'Honor.

Es presentava com a "actriu, catalana i independentista". Ho feia en els recitals de poesia que feia per tot el país, i així va voler recollir el Gaudí d'Honor, sense embuts, clar i català, com ho deia tot.

El premi era per la seva carrera al cine, que va començar de molt joveneta, però de tot el que havia fet, cine, doblatge, televisió i teatre, Montserrat Carulla deia que el teatre era el pare i la mare de tot: "La meva professió m'ha donat moltíssim, m'ha obert finestres a la vida, finestres al pensament, finestres a la cultura, he llegit molt teatre, he viatjat molt gràcies al teatre."

I gràcies a ella, el públic també viatjava. Podia portar l'espectador a qualsevol espai temps. Només havia de donar una ordre i tot es tornava de veritat.


Actriu a plena dedicació a partir dels 40 anys

Havia fet cine, i treballat a la ràdio, però no va ser fins gairebé als quaranta anys, amb els seus quatre fills ja més grans i divorciada, que es va poder dedicar plenament al seu ofici. I va actuar en més de cent papers: "Mort de dama", "Maria Rosa", "La filla del mar", "Panorama sobre el pont", "Romeu i Julieta", "Pigmalió"...

Tenia una autoritat fora del corrent. Li demanava aquell aplom i aquella veu cristal·lina que podia afalagar o enfonsar en dues paraules.

"La reina de la bellesa de Leenane" va ser un dels grans "tête à tête" amb Vicky Peña, filla i primera actriu de la nissaga teatral que formaven amb Mario Gas.

Pel gran públic, Montserrat Carulla també va ser la Martina, l'Emília, la Cèlia, la Teresa i la Consol. La seva presència a les sèries de TV3 va ser constant, i l'estimació de la gent, enorme.

Amb Joan Ollé va treballar més que amb cap director els últims anys, però la Carulla va voler dir adeu als escenaris en família. I va triar l'obra 'Iaia!', escrita pel seu fill i al costat del seu net.

I el teatre Romea recollia l'admiració general per una actriu que se'n reia del tòpic "dama del teatre". S'estimava més treballadora, sense ínfules. Tan excepcional era el talent com el seu tarannà.


Reaccions d'admiració a les xarxes

Les xarxes social també s'han omplert de missatges d'admiració i condol d'ençà del coneixement de la mort de l'actriu. Companys de la professió i altres coneguts del món de les arts han volgut dedicar-li unes paraules de comiat. 

És el cas de l'Institut del Teatre, on l'actriu catalana va rebre la seva formació teatral.

 

Altres intstitucions teatrals, com el Teatre LLiure o el Teatre Nacional de Catalunya, també s'han sumat al reconeixement de l'actriu i l'han descrit com a "compromesa" i "d'un rigor i una saviesa extraodinària": 

 

 

El Museu de les Arts Escèniques ha recuperat algunes instantànies de tota la seva trajectòria professional sobre els escenaris.

Grans noms del teatre, com l'actor i director Julio Manrique, el dramaturg i guionista Guillem Clua o l'actriu Itziar Castro també han escrit algunes paraules a Twitter mostrant la seva admiració per Montserrat Carulla.

ARXIVAT A:
Montserrat Carulla
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut