Mor Mary Travers, mite del folk i icona d'una època al capdavant de "Peter, Paul and Mary"

Observeu bé la pluja que caurà avui, que potser són llàgrimes de drac. L'autora de "Puff, el Drac Màgic", Mary Travers, ha mort als 72 anys de leucèmia. Els esplais, caus, agrupacions d'escoltes i casals de colònies de mig món estan de dol: l'imaginari infantil es queda sense la creadora d'un dels seus referents absoluts i més emotius.

Actualitzat
Mary Travers va néixer a Louisville (Kentucky) el 1936, i els anys seixanta va formar part del trio folk "Peter, Paul and Mary", que va contribuir a la difusió de l'obra de Bob Dylan. Peter Yarrow, company musical i sentimental de Travers, n'ha destacat que va cantar sempre "amb honestedat i total autenticitat".

El grup es va formar a Greenwich Village (Nova York) a principis dels seixanta i es va dissoldre el 1971. La gravació del seu primer disc (1962) els va proporcionar un trampolí a la fama, i alhora que les seves cançons assolien el cim de les llistes d'èxits esdevenien referents d'aquells anys en què es volia el canviar el món. Amb influències de Woody Guthrie, the Weavers, Leadbelly i altres formacions de folk, el trio format per Travers, Yarrow i Noel "Paul" Stookey es va convertir en un dels grups de folk més populars als Estats Units. Una de les seves grans contribucions va ser la versió de "Blowin' in the wind", escrita per un aleshores jove Bob Dylan, gràcies a la qual van convertir la cançó en un himne de la lluita pels dretes civils i en la síntesi de tota una època de revolucions.

Altres èxits de la banda van ser "If I Had a Hammer" i "Where Have All the Flowers Gone?", escrites juntament amb Pete Seeger, i "Lemon Tree" i "Leaving on a Jet Plane".

Una cançó eterna

Capítol a part mereix "Puff (The Magic Dragon)", paradigma del cançoner infantil. Quants nens han crescut amb els tristos acords d'aquesta cançó? Quants d'ells no han somiat mai conèixer un drac com en Puff i jugar-hi "a la platja de sol a sol", "anar a veure món travessant el mar", i enfilar-se "a la cua de'n Puff" per vigilar el vent?

Considerada un mite del folk, icona del moviment hippy, lluitadora infatigable i músic excel·lent, Mary Travers, inconfusible per la seva forta veu i llarga melena rossa, ha deixat empremta en el món de la música. El seu company Yarrow assegura que "en el més profund dels sentits, Mary era incapaç de mentir, com a persona i com a artista, i això requeria un coratge extraordinari". Si com a artista va renovar el panorama musical popular, com a persona va involucrar-se plenament en la lluita pels drets civils i va manifestar-se en contra de la Guerra del Vietnam.

Després d'un llarg combat contra la leucèmia, els "brams de joia" de Travers s'han acabat, però qui sap si, com el mític drac Puff, "a poc a poc, molt lentament", ha tornat al fons del mar.
Anar al contingut