Mary Quant va fer popular la minifaldilla i el pentinat bob
Mor Mary Quant, impulsora de la mini que va revolucionar la moda
Londres

Mor Mary Quant, impulsora de la mini que va revolucionar la moda

A la dissenyadora britànica, molt influent a la dècada dels 60, se li reconeix haver fet popular la minifaldilla i accessible la moda per al gran públic

RedaccióActualitzat

La dissenyadora Mary Quant ha mort als 93 anys a casa seva, als afores de Londres, segons ha informat la seva família. Seguint els aires de llibertat de la dècada dels 60 del segle passat, Quant va crear un model nou per a les dones joves, en el qual va destacar una peça: la minifaldilla

Dissenyadora autodidacta, se li atribueix haver popularitzat la mini (ella era molt fan dels cotxes Mini i va universalitzar l'ús de la peça creada per André Courrèges, segons Vogue). També se li reconeix haver fet accessible la moda per al gran públic.

Quant ha estat una de les dissenyadores de moda del segle XX "més reconegudes internacionalment" i una figura "innovadora dels alegres anys 60", afegeix el comunicat de la família. Un prestigi que li va comportar la distinció amb el títol de Dama

Un homenatge a la 'mini' popularitzada per Mary Quant al Festival de Goodwood del 2019
Un homenatge a la "mini" popularitzada per Mary Quant al Festival de Goodwood del 2019 (Wikimedia Commons/David Merrett CC BY 2.0 )


Vestint la generació del "Swinging London"

Nascuda al sud-est de Londres l'11 de febrer de 1930, era fill de dos mestres gal·lesos. Es va graduar en Educació Artístic a la dècada dels 50 al Goldsmiths College, on va conèixer el seu marit, Alexander Plunket Greene, amb el qual va establir la seva marca de disseny. 

Abans de crear una línia de roba pròpia, va treballar com a aprenent amb un fabricant de barrets. El 1955 va obrir Bazaar, la seva botiga a Kings Road, al barri londinenc de Chelsea, des d'on va fer famosa perquè oferia un producte totalment diferent del de les botigues convencionals i als dissenyadors de gamma alta. 

L'arribada de la minifaldilla va comportar el punt àlgid de la seva carrera. El tall per sobre del genoll --sovint, bastant per sobre-- es va convertir en icona de la cultura juvenil rebel i l'alliberament sexual d'una nova generació, la dels anomenats "Swinging Sixties". 

El seu talent i visió de futur van fer una "contribució única a la moda britànica", remarca la família. 

El 1966 va rebre un premi nacional per la seva feina, que va recollir de mans de la reina Elisabet II amb un conjunt que es va considerar molt atrevit, un vestit curt de color crema i una boina. La premsa de l'època es va escandalitzar. 


Una "visionària" i "pionera" de la moda

En una piulada, el museu Victoria & Albert de Londres ha considerat que Quant "va representar l'alegre llibertat de la moda de la dècada de 1960 i va brindar un model nou a seguir per les dones joves. La moda actual deu molt a la seva visió pionera".  

L'antiga editora de l'edició britànica de Vogue, Alexandra Shulman, s'ha referit a Quant com una "líder de la moda, però també de l'emprenedoria femenina, una visionària que va ser molt més que un gran pentinat", en referència al tall que solia portar i que va ser molt popular als anys 60, d'estil bob. 

 

ARXIVAT A:
ModaRegne Unit
Anar al contingut