Mor Marcos Mundstock, la "veu" de Les Luthiers
Fa tres anys, Marcos Mundstock va rebre el Premi Princesa d'Astúries (EFE / Chema Moya)

Mor Marcos Mundstock, la "veu" de Les Luthiers

El narrador del grup musical i humorístic argentí ha mort als 77 anys a Buenos Aires per una malaltia diagnosticada fa un any

Joaquim LladóActualitzat

La veu particular i enginyosa dels espectacles de Les Luthiers s'ha apagat. Ha mort Marcos Mundstock, actor, narrador i guionista del grup. Tenia 77 anys. Mundstock era, al costat de Jorge Maronna, l'últim dels membres originals de la formació argentina fundada el 1967 i que sempre ha combinat humor i música.

El grup comunicava aquest dimecres la mort de Marcos Mundstock.

 

 

El narrador de Les Luthiers ha mort a Buenos Aires a causa d'una malaltia que se li va diagnosticar fa poc més d'un any i que el tenia allunyat dels escenaris feia tres mesos.

Feia més de 50 anys que aquest argentí, descendent d'immigrants jueus procedents de Polònia, militava a les files d'aquest grup conegut pel seu humor culte i les seves composicions musicals interpretades, de vegades, amb instruments inventats.

La veu de Marcos Mundstock donava pas als espectacles d'aquesta formació tan singular.

 

 

Les Luthiers es van formar a la Universitat de Buenos Aires, on van coincidir els membres inicials del grup. En una entrevista a Catalunya Ràdio, fa quatre anys, Mundstock explicava que mai no havien perdut l'esperit lúdic de la seva joventut:

"Això crec que no es perd. Hem tingut la sort que, gràcies a aquest joc, que es va convertir en una professió, i alhora en una professió exitosa amb tanta gent pendent del que fem, hem pogut seguir jugant, jugant tal com fèiem quan érem joves".

 

Mor Marcos Mundstock, la
Les Luthiers, un grup que combina música i humor des de fa més de 50 anys
Mor Marcos Mundstock, la
Una veu profunda i una narració enginyosa


Un mag de les paraules

Considerat com un mag de les paraules, Mundstock va oferir més de 7.600 representacions amb Les Luthiers al llarg de mig segle de carrera. El seu gran domini de la llengua castellana el transformava en humor en els seus clàssics discursos introductoris a les intervencions del grup.

Fa tres anys va rebre el Premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats, juntament amb els seus companys. També ha participat en diferents pel·lícules, l'última l'any passat a "El cuento de las comadrejas", de Juan José Campanella.

El famós director de cinema argentí afirma en el seu compte de Twitter que Mundstock era "un gran artista i una millor persona".

 

 

Al començament de Les Luthiers, Marcos Mundstock tocava el gom-horn, un dels instruments que els mateixos membres de la banda argentina van inventar. Es tractava d'una paròdia de la trompeta i es construïa amb una mànega de jardí i un embut.

Mundstock va ser el creador del compositor fictici Johann Sebastian Mastropiero, un personatge al qual el grup va atribuir molts dels seus números.

 

 

ARXIVAT A:
CulturaMúsicaObituari
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut