Mor Manel Pousa, el pare Manel, treballador incansable a favor dels més vulnerables
El pare Manel ha mort als 75 anys a l'Hospital Vall d'Hebron

Mor Manel Pousa, el pare Manel, treballador incansable a favor dels més vulnerables

El sacerdot, conegut pel seu treball en barris marginals i amb presos, ha mort als 75 anys

RedaccióActualitzat

Manel Pousa, el pare Manel, ha mort aquest dimecres als 75 anys. El pare Manel va treballar durant anys com a sacerdot d'una parròquia de Nou Barris i es va fer famós per la seva tasca de suport als més necessitats, especialment presos i persones sense recursos.

El popular capellà ha mort a l'Hospital Vall d'Hebron, on va ingressar dillluns després d'una setmana amb símptomes de Covid-19. Es va confirmar el positiu, però sembla que la causa de la defunció hauria estat una embòlia. De moment, no s'ha pogut determinar si l'embòlia tenia l'origen en la Covid.

Infatigable tasca pels més desvalguts

Va crear la Fundació Pare Manel, des d'on vehiculava la seva tasca social. Cada any celebrava la gala solidària "Guanya't el cel amb el pare Manel". Aquest últim any, a conseqüència de la pandèmia, es va fer a través de YouTube.

L'esdeveniment es va fer molt popular al llarg dels anys amb el suport d'artistes com Joan Manuel Serrat, Pepe Rubianes, Sergi López o el seu amic d'infància Carles Flavià, excapellà i "showman" ja mort. Sempre deia que omplia més les grades de teatre que els bancs de la parròquia a l'hora de fer la missa.

El pare Manel ha viscut la fe a la seva manera i sempre al costat dels més necessitats (ACN/Bernat Vilaró)

 

Nascut a Granada de pares barcelonins, va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona. Va ser ordenat capellà a la parròquia de Sant Josep Oriol de Barcelona el 1975 i va exercir a la parròquia de la Santíssima Trinitat de la Trinitat Vella i als barris de Verdun i Roquetes.

Una de les tasques més destacades que va fer va ser a favor de la reintegració de les persones preses, especialment al centre penitenciari de dones de Wad-ras.

Actualment vivia a la parròquia de Trinitat Vella, d'on era capellà.

Un capellà heterodox

De fermes conviccions religioses, el pare Manel va topar amb alguns eclesiàstics per la seva manera d'entendre la fe. Ell mateix en va parlar en el llibre "Pare Manel. Més a prop de la terra que del cel" (Angle Editorial) que el periodista Francesc Buxeda va publicar el 2011:

"He viscut, visc i vull viure la meva fe dins de l'Església, però a la meva manera. No confonc la unitat amb l'uniformitat."


La biografia li va portar problemes, perquè l'Arquebisbat de Barcelona va obrir-li un procés administratiu d'excomunió després que va revelar que havia pagat l'avortament d'una noia per evitar que es dessagnés. L'expedient es va desestimar amb l'argument que no el sacerdot no va tenir "complicitat principal" en els fets.

En el mateix llibre, el pare Manel explicava que tenia una "amiga especial", encara que no convivien ni tenien relacions sexuals. "Viure el celibat no és normal", va afirmar el capellà en una entrevista a TV3.

El 2017 va anar a les llistes de Junts per Catalunya per Barcelona a les eleccions al Parlament, tot i que no va aconseguir l'escó.

Personalitats diverses el recorden

Tant el president de la Generalitat com l'alcaldessa de Barcelona, entre altres personalitats del món polític i social, han recordat la bondat del pare Manel i la seva feina infatigable a favor dels més marginats.

 

 

 

Molts s'han referit al pare Manel com una inspiració o un exemple d'honestedat i compromís.

 

 

 

 

 

Jordi Cuixart ha recordat que era "una de les persones més estimades" a la presó de Lledoners, on els va casar a ell i la periodista Txell Bonet. I no és l'únic pres conegut que l'ha lloat.

 

 

 

 

L'actor i director de teatre Joan Lluís Bozzo, un dels col·laboradors habituals de la gala, s'ha acomiadat del pare Manel proclamant que, amb la seva obra, ell sí que s'ha guanyat el cel.

 

ARXIVAT A:
Obituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut