Montagnier durant una entrevista
La implicació de Montagnier en les investigacions sobre la sida van començar el 1982 (Parlament Europeu)

Mor Luc Montagnier, codescobridor del VIH i referent dels negacionistes de la covid

El viròleg francès va ser Nobel de Medicina el 2008, però els últims anys havia donat suport a posicionaments molt criticats per la comunitat mèdica

Ha mort als 89 anys Luc Montagnier, codescobridor del virus de la sida. Montagnier, nascut a França, va guanyar el Premi Nobel de Medicina el 2008 després d'haver aconseguit aïllar per primera vegada el virus d'immunodeficiència humana (VIH), el virus que provoca la sida.

Tot i haver rebut la distinció, els últims anys havia perdut bona part del seu prestigi per haver abraçat corrents pseudocientífics, molt criticats per la comunitat mèdica.

La implicació de Montagnier en les investigacions sobre la sida van començar el 1982, quan només hi havia uns quants casos a França que "van atraure l'interès d'un grup de joves clínics i immunòlegs", recordava el científic a la breu biografia que va escriure per a la Fundació Nobel després de rebre el premi.

Entre el 1980 i el 1984, el seu equip va aconseguir aïllar nombrosos retrovirus humans de pacients amb infeccions sexuals, hemofílics, mares que l'havien transmès als seus fills i persones infectades en transfusions.

El 1983 van aconseguir aïllar un virus que inicialment van anomenar VAL (virus associat a limfoadenopatia), i que després es va identificar com a virus causant de la sida i es va denominar VIH (virus d'immunodeficiència humana).

El 1984, el nord-americà Robert Gallo va reclamar per al seu equip l'autoria del descobriment del VIH, cosa que va donar lloc a una controvèrsia que es va prolongar diversos anys i que es va acabar amb el reconeixement de tots dos com a pares de la troballa.


El gir dels darrers anys

La brillant carrera de Montagnier en els últims anys es va veure entelada per moltes de les seves opinions, que van collir l'oposició de la comunitat científica: des del seu suport a l'homeopatia a les crítiques a les vacunes, especialment a la de la covid-19.

Fa una dècada, l'investigador va decidir traslladar els treballs a la Xina, on es va centrar en l'homeopatia, pràctica de la qual va assegurar en molts fòrums que té una base científica, però que està molt oblidada.

El novembre del 2017, el seu posicionament públic en contra de la vacunació infantil obligatòria a França va suscitar una denúncia pública de 106 acadèmics de medicina.

Montagnier també va expressar les seves pròpies idees sobre l'actual pandèmia i va donar suport a les tesis que el SARS-CoV-2, causa de la covid-19, era de fabricació humana, obra d'un laboratori de Wuhan, i va apuntar a una fuita accidental mentre s'investigava una vacuna contra el VIH.

Les vacunes contra el coronavirus també van ser centre de les seves crítiques i, en una entrevista difosa per l'organització RAIR Foundation USA va qualificar d'"enorme" i "inacceptable" error "científic i mèdic" la vacunació massiva, perquè, va adduir, és la que "ha creat les variants".

ARXIVAT A:
SidaSalutFrançaRecerca científica
Anar al contingut