Barcelona

Mor l'oftalmòleg Joaquim Barraquer als 89 anys

Membre de la nissaga més important d'oftalmòlegs de Catalunya, va fundar el banc d'ulls per a tractaments de la ceguesa i ha estat reconegut a tot el món

RedaccióActualitzat

Joaquim Barraquer, eminent oftalmòleg, era nét, fill i pare d'oftalmòlegs. Va néixer a Barcelona l'any 1927, i va tenir el primer contacte amb la professió de ben petit: als 11 anys ja acompanyava el seu pare a les intervencions i als 13 el va ajudar en una operació de cataractes. Ho va explicar ell mateix en un programa de TV3:

"Amb el meu pare, que va ser el meu mestre i el meu millor amic,  jugàvem junts amb un mecano, per 'apretar' bé un cargol i posar-li una femella perquè no s'afluixés, requereix una habilitat manual que s'agafa amb la pràctica."

No només fill i nét

Catedràtic de Cirurgia Ocular de la Universitat Autònoma de Barcelona, era fundador i director del banc d'ulls per a tractaments de la ceguesa i dirigia la seva pròpia clínica, fundada pel seu pare el 1941, on també tenia casa seva.

Són destacables les seves aportacions a algunes de les principals àrees de la cirurgia ocular: a finals de la dècada del 1950 va introduir la zonulolisis enzimàtica, una tècnica revolucionària per extreure el cristal·lí en l'operació de cataractes. També és internacionalment reconeguda la seva aportació als trasplantaments de còrnia.

"Em jubilarà Déu"

Actiu fins a l'últim moment, el doctor Barraquer, va ser fidel a la seva màxima: "No em penso jubilar, em jubilarà Déu". Prioritzava el tracte amb el malalt, potenciava la investigació i va dissenyar tot tipus d'instruments.

La seva vocació i dedicació han estat reconegudes en moltes ocasions i ha rebut distincions a tot el món. Era doctor "Honoris causa" en 11 universitats. El 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, i el 2000 va ser nomenat Oftalmòleg del Mil·lenni a la Conferència Internacional d'Avenços en Oftalmologia.

Era fill adoptiu de Castelló d'Empúries, on estiuejava des de petit i on té una plaça al seu nom. Els cotxes i la música eren dues de les grans passions d'un doctor que sempre portava guants i vestia de blanc. La nissaga Barraquer d'oftalmòlegs continua, ara de la mà dels seu fills Elena i Rafael.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut