Russell Kirsch en una imatge recent
Russell Kirsch en una imatge recent

Mor l'inventor del píxel, Russell Kirsch, als 91 anys

El científic informàtic americà va ser l'autor l'any 1957 de la primera imatge escanejada

Actualitzat

El món de la fotografia i la televisió no seria el mateix avui dia sense un dels elements bàsics de la imatge: el píxel, la unitat més petita de qualsevol fotograma que inclou llum i color.

Avui ha mort, als 91 anys, el seu inventor, el científic americà Russell Kirsch, autor de la primera imatge escanejada.

"Vaig crear la primera imatge digital. Era una foto del meu fill"

Russell Kirsch amb el seu fill, protagonista de la primera imatge escanejada
Russell Kirsch amb el seu fill, protagonista de la primera imatge escanejada

Kirsh va "inventar" el píxel, la unitat bàsica de la imatge digitalitzada quan treballava en el laboratori de l'Institut Nacional de Ciència i Tecnologia.

L'any 1957, Kirsch va produir una petita imatge de 5x5 centímetres i 176 píxels del seu fill, quan encara era un nadó, que es considera la primera imatge digital de la història.

La foto de Walden Kirsh, de tres mesos, va donar la volta al món.

Russell Kirsh ha seguit fent servir el rostre del seu fill per explicar què són els píxels a les xerrades, conferències i classes que ha impartit.

Aquesta imatge digital ha estat la precursora de les imatges per satèl·lit, els escàners, els codis de barres, l'edició, la fotografia digital, entre altres tecnologies d'imatge.

Píxel quadrat, una idea millorable

"Vaig començar amb una mala idea i aquesta mala idea ha perviscut"

Kirsch ha reconegut sorneguerament durant la seva vida d'utilitzar píxels quadrats no va ser la millor idea, ja que els punts quadrats fan que les imatges es vegin borroses. Posteriorment, es van desenvolupar mètodes per suavitzar-les a través d'utilitzar píxels de diferents formes, en lloc de només quadrats.

Aquesta fita va ser inclosa dins de a "Les 100 fotografies que van canviar el món", un llibre editat per la revista "Life" l'any 2003

Ara, el píxel forma part de la vida de cada dia. La foto en blanc i negre de fa 63 anys tenia 176 píxels. Algunes càmeres actuals en tenen més de 12 milions i no semblen tenir aturador.

Aquesta xifra s'anirà incrementant, any rere any, però el píxel, evolucionat, és el que va inventar Russell Kirsch.

ARXIVAT A:
TecnologiaFotografia Obituari
Anar al contingut