Un fotograma d'un vídeo de l'Home del Forat", gravat durant una missió de vigilància del govern
Un fotograma d'un vídeo gravat durant una missió de vigilància del govern brasiler (Funai)

Mor l'Home del Forat, l'últim membre d'una tribu que vivia aïllada a l'Amazònia

El cos de l'home, de nom i ètnia desconeguts, s'ha localitzat a la terra indígena Tanaru

RedaccióActualitzat

La Fundació Nacional de l'Indi (Funai) ha anunciat la mort d'un indígena conegut com l'Home de Tanaru o del Forat, que vivia sol des de fa uns 26 anys a la selva amazònica del Brasil.

Era l'últim membre que quedava del seu grup indígena. La resta van ser massacrats probablement en una sèrie d'atacs que hi va haver a partir de la dècada dels setanta a l'Amazònia brasilera.

Del seu poble se'n sap molt poc. L'últim supervivent es resistia a qualsevol intent de contacte. Es creu que a la seva tribu la van assassinar uns ramaders que volien ampliar les seves terres. El 1995 van matar els últims sis membres del grup en un atac de miners il·legals, segons informa la BBC.

El territori de Tanaru, on vivien, és com una petita illa de bosc en una àrea d'explotacions ramaderes, i es considera una de les regions més violentes del Brasil.

El moviment pels drets dels indígenes Survival, juntament amb organitzacions brasileres, va fer una campanya durant molts anys perquè es protegís la zona.

El 2018 membres de la Funai van aconseguir filmar l'home durant una trobada casual a la selva. L'any 1996, un any després de l'atac al seu grup, es van adonar que ell havia sobreviscut, i des de llavors havien intentat seguir supervisant la zona per la seva seguretat.

 

Ara ha estat durant un patrullatge rutinari que l'agent de Funai Altair José Algayer ha trobat el cos de l'home cobert de plomes de guacamai en una hamaca fora d'una de les seves barraques de palla.

Des del 2018 que no n'havien sabut res. Els agents de Funai han trobat les seves cabanes, construïdes amb palla, i els forats profunds que va cavar, alguns dels quals tenen punxes afilades a la part inferior.

Fiona Watson, directora d'investigacions i campanyes de Survival, va visitar el territori el 2004 amb un equip de monitoratge del govern brasiler.

"Ningú de l'exterior coneixia el nom d'aquest home, ni tan sols se sabia gaire sobre el seu poble… Ara, amb la seva mort, es completa l'aniquilació."

Watson afegeix que la zona "simbolitzava tant l'espantosa violència i crueltat contra els pobles indígenes de tot el món, com la seva resistència".

L'indígena, d'ètnia desconeguda, ha mort per causes naturals, tal com ha informat en un comunicat la fundació.

Les pertinences i estris que utilitzava habitualment eren al seu lloc i hi havia les marques de dues llars de foc a prop del cos.

"Al lloc no hi havia rastres de la presència d'altres persones, ni es van veure marques al bosc, al llarg del camí."

Tot apunta que la mort s'ha produït per causes naturals, la qual cosa serà confirmada per un metge de la Policia Federal
S'apunta que la seva mort s'ha produït per causes naturals, la qual cosa serà confirmada per un metge de la Policia Federal (Pexels)

L'espai on vivia el va analitzar la Policia Federal del Brasil, amb la presència d'experts de l'Institut Nacional Criminalístic (INC) de Brasília i el suport d'especialitzats en crims de Villena.

Al Brasil hi ha unes 240 tribus indígenes, moltes sota l'amenaça de miners il·legals, llenyataires i agricultors, segons Survival International, un grup que lluita pels drets dels pobles indígenes.

 

ARXIVAT A:
BrasilAmazònia
Anar al contingut