Johannesburg

Mor l'expresident sud-africà i líder antiapartheid Nelson Mandela als 95 anys

El president sud-africà, Jacob Zuma, ha comparegut per televisió per anunciar la defunció d'una de les figures polítiques mundials més admirades i respectades arreu. Nelson Mandela ha mort als 95 anys a casa seva, a Johannesburg.

Mandela, figura mítica del segle XX, tindrà funerals d'Estat el 15 de desembre. El 10 d'aquest mes es farà una missa multitudinària a l'FNB Stadium a la zona de Soweto.

RedaccióActualitzat

Adéu a un home de llegendaNelson Mandela ha mort, segons ha anunciat el president sud-africà Jacob Zuma. En un missatge que ha adreçat a la nació per la televisió, ha informat de la la notícia, que s'esperava que arribés d'un moment a l'altre, després de la infecció pulmonar que va agreujar el seu estat de salut al juny.

Mandela ha mort als 95 anys a casa seva, a Johannesburg. "Se n'ha anat. Ha mort en pau, envoltat de la seva família", han estat les paraules que Zuma ha triat per anunciar la defunció. "El nostre estimat Madiba tindrà funerals d'Estat", ha destacat el president sud-africà, que ha afegit: "El nostre poble ha perdut un pare". Zuma ha admès que, malgrat que la notícia era esperada, "no hi ha res que pugui apaivagar el nostre sentiment profund de pèrdua".

Una bona mostra d'aquest sentiment de dol ha estat que, tant bon punt s'ha confirmat la mort, un grup nombrós de persones s'han acostat fins a la residència de "Madiba" per dir-li l'últim adéu. A les xarxes socials han començat a circular els missatges de condol de personalitats d'arreu del món i també de la gent anònima, que han convertit #RIPNelsonMandela en "trending topic". 

Líder de la lluita contra l'apartheid, va passar prop de 28 anys empresonat abans de ser el primer president negre de Sud-àfrica.

Els últims anys de la vida es va dedicar a lluitar contra la pobresa i, especialment, contra la sida. En una regió marcada pels tabús, el 2005 Mandela va fer públic que un dels seus fills havia mort de sida.

L'ancià Mandela, de caràcter jovial i vestit amb camises virolades, era una de les últimes figures polítiques mundials admirades i respectades arreu.

Funerals d'Estat

A Sud-Àfrica ja es preparen uns funerals d'Estat per Mandela que es faran, el diumenge 15 de desembre, amb la presència de líders polítics, socials i culturals de tot el món. Les banderes onejaran a mig pal a tot el país fins llavors.

Els funerals es faran al poble de Qunu, al sud-est del país, on Mandela va passar la seva infància. Ell mateix havia deixat constància de la seva voluntat de descansar en aquesta població, al costat de la seva família.

El 10 de desembre es farà una missa multitudinària al FNB Stadium a la zona de Soweto, a Johannesburg. Després, les restes de Mandela descansaran fins al 13 de desmbre a la seu del govern sudafricà.

Arxiu sonor

Catalunya Ràdio ha fet un especial de la mort de Nelson Mandela on recupera documents del seu arxiu sonor relacionats amb la vida del líder antiapartheid. Entre d'altres, es pot trobar la seva jura com a president el 1994, el moment del seu alliberament el 1990 o unes declaracions de Mandela sobre el problema racial de 1961.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut