París

Mor l'expresident francès Jacques Chirac, als 86 anys

Va ser president de França entre el 1995 i el 2007, i alcalde de París

RedaccióActualitzat

L'expresident francès Jacques Chirac ha mort aquest dijous als 86 anys en el seu domicili de París, segons ha confirmat la família. Chirac, que va dirigir el país entre els anys 1995 i 2007, feia anys que s'havia retirat de la vida pública i va tenir un problema vascular cerebral el 2005.


President durant 12 anys

Chirac va ser nomentat primer ministre pel president Valéry Giscard d'Estaing el 1974. La pèssima relació entre tots dos va fer que Chirac dimitís al cap de dos anys i fundés el seu propi partit, el Reagrupament per la República (RPR).

 

Chirac, a l'esplanda dels Invàlids, el 28 de març de 2003 (Reuters)

 

Poc després va ser elegit alcalde de París, càrrec que va mantenir durant 18 anys. El president François Mitterrand el va nomenar primer ministre i va simultaniejar les dues funcions.

 

Chirac conversa amb Mitterrand en una imatge d'arxiu no datada (Reuters)

 

Per primera vegada, la cinquena república va viure la cohabitació entre un cap de govern i un cap d'estat de signes polítics diferents: un president socialista i un primer ministre conservador. La tensió no va ser només política, sinó també personal, com va quedar evident en el debat que els va enfrontar quan tots dos van optar a l'elecció presidencial del 1988.

 

Jacques Chirac i François Mitterrand el 8 de maig de 1995 (Reuters)

 

Mitterrand va ser reelegit, i no va ser fins al 1995 que Chirac va esdevenir president de la República. Reelegit el 2002, va fundar un nou partit, l'UMP.


Condemna per corrupció

El seu últim mandat serà recordat, sobretot, per la seva posició ferma contra la guerra de l'Iraq, però també pel fracàs del referèndum sobre la Constitució Europea, rebutjada pels francesos.

 

Chirac, el 8 de maig de 2007, a l'Arc de Triomf (Reuters)

 

La fractura social i els aldarulls a les "banlieues", els barris perifèrics, el 2005 van donar ales al seu ministre de l'Interior, Nicolas Sarkozy, que es va acabar convertint en el seu successor.

 

Chirac i el president electe Sarkoy, el 10 de maig de 2007, en una cerimònia al Jardí de Luxemburg de París (Reuters)

 

Aquell mateix any comencen també els problemes de salut que, juntament amb una condemna per un afer de corrupció a l'Ajuntament de París, el van fer desaparèixer de la vida pública.

 

ARXIVAT A:
ObituariFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut