Mor l'exministre socialista Enrique Múgica als 88 anys de coronavirus
Múgica va ser ministre de Justícia i defensor del poble (Europa Press)

Mor l'exministre socialista Enrique Múgica als 88 anys de coronavirus

Durant la lluita antifranquista, va passar 2 anys i mig a la presó, i en democràcia, ETA va assassinar el seu germà Fernando el 1996

RedaccióActualitzat

L'exministre de Justícia i defensor del poble Enrique Múgica ha mort aquest divendres, 10 d'abril, als 88 anys de coronavirus. El jurista i polític va ser membre de l'executiva del PSOE des de 1967.

El Partit Socialista ha mostrat els seu condol en una piulada a les xarxes socials:

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha qualificat Múgica de "referent socialista" i "defensor de la democràcia i la llibertat" en un tuit de condol.


El líder popular Pablo Casado, ha destacat Múgica com un "socialista amb sentit d'Estat" que va "debilitar el terrorisme d'ETA" i que va "preservar la Constitució davant del nacionalisme".


Múgica, nascut a Sant Sebastià el 20 de febrer de 1932, va ser ministre de Justícia entre 1988 i 1991. Després de la seva etapa al govern va ser nomenat defensor del poble el juny de l'any 2000, i va ocupar el càrrec durant deu anys.

L'actual defensor del poble, Francisco Fernández Marugán, també ha expressat el seu condol a Twitter.

 

Lluita antifranquista

La seva activitat política va començar el 1953. Va ser el principal organitzador del "congrés universitari d'esciptors joves", que va tenir gran influència en els esdeveniments universitaris de febrer de 1956, pels quals Múgica va ser detingut i empresonat durant tres mesos. La seva activitat antifranquista el portaria a la presó quatre vegades més. En total, va passar dos anys i mig a la presó.

El 1962 va ser condemnat en un consell de guerra a 6 anys de presó, dels quals va complir 22 mesos. Durant aquesta estada a la presó va abandonar el PCE per discrepàncies ideològiques i es va afiliar al PSOE.

Des del 1967 va ser membre de la comissió executiva socialista. El 1974 va ser escollit secretari de coordinació del PSOE en el congrés de Suresnes i, com a representant del partit, va formar part activa de la Plataforma de Convergència Democràtica i de la Coordinadora Democràtica, òrgan unitari d'oposició al franquisme.

En el congrés socialista de 1976 i l'extraordinari de 1979, Múgica va ser escollit secretari de Relacions Polítiques de l'executiva federal del partit.

Enrique Múgica va ser diputat socialista per Guipúscoa fins a l'any 2000 (Europa Press)

En democràcia

En les primeres eleccions democràtiques de l'1 de març de 1977, Múgica va ser escollit diputat per Guipúscoa, un escó que va renovar en les successives eleccions fins a l'any 2000, quan va renunciar-hi per ocupar el càrrec de defensor del poble.

El president socialista Felipe González el va nomenar ministre de Justícia el 1988 per substituir Fernando Ledesma, un càrrec que va ocupar fins al 1991.

El 6 de febrer de 1996, en plena campanya electoral per a les eleccions generals, ETA va assassinar el seu germà, Fernando Múgica.

ARXIVAT A:
ObituariCoronavirus PSOE
Anar al contingut