Mor l'escriptora Toni Morrison, única dona negra en guanyar el Nobel de Literatura
Toni Morrison ha mort als 88 anys a Nova York (REUTERS)

Mor l'escriptora Toni Morrison, única dona negra guanyadora del Nobel de Literatura

Es va distingir per la seva lluita contra la discriminació racial

RedaccióActualitzat

Guanyadora del Premi Nobel el 1993, l'escriptora nord-americana Toni Morrison, ha mort als 88 anys. Morrison va ser la primera i única dona negra a guanyar aquest premi.

L'obra més destacada de la novel·lista és "Beloved", amb què va guanyar el Premi Pulitzer i que va ser portada al cinema. L'actriu Oprah Winfrey es posava en la pell de l'esclava fugitiva que mata la seva filla per alliberar-la de l'esclavitud.

Morrison també era coneguda per títols com "The song of Solomon",  "Jazz" i "Paradise". Als seus llibres hi plasmava les condicions de vida i la problemàtica de la població negra dels Estats Units, sobretot de les dones.

Només havia publicat 6 novel·les quan va guanyar el Premi Nobel de Literatura, per la seva mirada visionària i poètica i pel seu compromís contra la discriminació racial.


Va lluitar pels drets de la població negra

Toni Morrison, molt compromesa en la lluita contra la discriminació racial, va treballar molts anys com a editora, i va donar a conèixer molts escriptors africans als Estats Units. La seva editorial va servir per publicar tota una nova generació d'escriptors negres com Gayl Jones i Angela Davis.

Als seus llibres sempre reflectia les condicions de vida i la problemàtica social de la població negra, i sobretot de les dones.

L'any 2012, l'expresident Obama va atorgar-li la Medalla Presidencial de la Llibertat per tota una trajectòria de lluita i una narrativa hipnòtica i plena d'humanitat. Avui, en un tuit, ha tingut un especial record per a ella:

 

 

Va néixer el 18 de febrer del 1931 a la ciutat de Lorain, a l'estat d'Ohio. Ha mort aquest dilluns en un hospital de Nova York, segons ha anunciat aquest dimarts l'editorial Alfred A. Knopf al seu compte de twitter on ha anunciat la notícia de la mort amb una cita de la mateixa escriptora:
 

ARXIVAT A:
ObituariLiteratura
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut