Noah Gordon, autor del best-seller "El metge"
Noah Gordon durant una visita a Barcelona (EuropaPress)

Mor l'escriptor Noah Gordon, autor del best-seller "El metge"

L'última novel·la de l'autor nord-americà, "El celler", està ambientada al Penedès

Actualitzat

L'escriptor nord-americà Noah Gordon, autor de novel·les com "El metge", "L'últim jueu" o "El celler", ha mort aquest dilluns als 95 anys.

En un escrit al web i al Facebook oficial de l'escriptor, la família ha anunciat que Gordon ha mort a casa seva pocs dies després de celebrar l'aniversari "amb molta alegria i agraït per la llarga i fructífera vida que ha viscut".

El comunicat assegura que l'obra de Gordon perdura i que les seves obres "han commogut milions de lectors arreu del món".

 


Nascut l'11 de novembre de 1926 a Massachusetts, Gordon era periodista de formació i tenia un màster en anglès i escriptura creativa per la Universitat de Boston.

Havia treballat com a editor i com a redactor en diferents publicacions, centrant-se sobretot en qüestions de l'àmbit científic.


"El metge", la novel·la que el va fer famós

Amb "El rabí", publicada als anys 60, va estar mig any a la llista dels més venuts de "The New York Times", però la fama internacional li va arribar amb la novel·la "El metge", protagonitzada per Robert Cole, un orfe en l'Anglaterra del segle XI que viatja fins a Pèrsia per aprendre els secrets de la medicina.

Quan es va publicar als Estats Units, l'any 1986, "El metge" no va tenir un èxit immediat. L'any següent, un editor alemany va adquirir els drets de la novel·la i, en publicar-la, es va convertir en un èxit de vendes. Mitjans nord-americans s'havien referit en alguna ocasió a Gordon com un escriptor "best-seller" a l'estranger però no als Estats Units.

A l'hora d'escriure la novel·la, que formava part d'una trilogia juntament amb "Xaman" i "La doctora Cole", es va inspirar en el seu propi interès pel cos humà, que el va portar a començar els estudis de Medicina quan era jove.

L'any 2011, quan va fer 25 anys de la publicació de la novel·la, Gordon explicava que, tants anys després, encara rebia cartes de persones que havien decidit estudiar la carrera de Medicina després de llegir "El metge".


L'any 2013 se'n va estrenar una versió cinematogràfica, dirigida per Philipp Stölzl i protagonitzada per Tom Payne, Stellan Skarsgård, Olivier Martinez i Ben Kingsley.

De visita a Barcelona quan el film estava a punt d'estrenar-se, Gordon va destacar el treball interpretatiu de Payne retratant Robert Cole, però remarcava que no era el personatge que ell havia escrit:


Una novel·la ambientada al Penedès

Gordon tenia vincles amb Catalunya perquè el seu fill Michael està casat amb una catalana a qui va conèixer, precisament, una diada de Sant Jordi, quan acompanyava el seu pare a firmar llibres.

L'any 2007 va publicar "El celler", una novel·la ambientada al Penedès, amb les guerres carlines i l'assassinat del general Prim com a teló de fons.

El llibre es va presentar mundialment des de Vilafranca del Penedès, en un acte amb actuacions de colles castelleres i la companyia Comediants. La presència del fenomen casteller, cosa que li va valdre el Premi Ambaixador de Castells l'any 2008.

ARXIVAT A:
LiteraturaObituari
Anar al contingut