Juan Goytisolo
Juan Goytisolo

Mor l'escriptor Juan Goytisolo als 86 anys

Segons que ha explicat el seu amic Ricard Parise, l'escriptor estava molt delicat de salut als últims mesos i el van haver d'hospitalitzar en diverses ocasions

RedaccióActualitzat

L'escriptor barceloní Juan Goytisolo ha mort als 86 anys. La notícia l'ha confirmat el seu entorn i l'agència literària Balcells.

Goytisolo ha mort a casa seva, a Marràqueix. Segons que ha explicat el seu amic Ricard Parise, l'escriptor estava molt delicat de salut els últims mesos i el van haver d'hospitalitzar en diverses ocasions.

Serà enterrat dilluns al cementiri civil de Larraix, al Marroc.

Una de les figures més importants de la Generació del 50

Figura destacada de l'anomenada Generació del 50, l'obra literaria de Juan Goytisolo, germà dels també escriptors José Agustín i Luis, comprèn la novel.la, la poesia, l'assaig i els llibres de viatges. També va ser corresponsal de guerra a Txetxènia i Bòsnia pel diari "El País".

La seva primera novel·la, "Juegos de manos", del 1954, s'adscriu en el corrent del realisme social de l'època. En aquesta primera etapa busca retratar l'opressió i les dures condicions de vida de la primera postguerra.

Al camp d'uns anys, però, s'allibera de les limitacions que ell mateix s'havia imposat i la seva obra es fa més personal i lliure. Utilitza diferents persones narratives, deixa els signes de puntuació, trenca l'ordre cronològic...

El punt d'inflexió el marca "Señas de identidad", novel·la prohibida a Espanya durant la dictadura franquista. Després van venir "Reivindicación del conde don Julián", "Juan sin Tierra", "Makbara", Carajicomedia" i molts altres.

Instal.lat a Marràqueix des de feia més de 20 anys, Juan Goytisolo era un referent intel.lectual en la relació de la cultura europea amb el món àrab.
 

Crític fins al final

Durant la dictadura franquista es va haver d'exiliar. Va viure a París entre el 1956 i el 1969. Més tard, als Estats Units. Va mantenir fins al final de la seva vida l'esperit critic, com es va fer palès en el discurs d'acceptació del premi Cervantes, el més important de la literatura castellana, que va rebre l'any 2014.

"Les raons per indignar-se són múltiples ,i l'escriptor no les pot ignorar sense trair-se ell mateix. No es tracta de posar la ploma al servei d'una causa, per justa que sigui, sinó d'introduir-ne el ferment contestari a l'àmbit de l'escriptura. Diguem ben alt que podem. Els contaminats pel nostre primer escriptor no ens resignem a la injustícia."

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut