Rebecca Cheptegei va participar aquest estiu als Jocs Olímpics de París (Arxiu Creative Commons)

Mor l'atleta olímpica ugandesa Rebecca Cheptegei víctima de violència masclista

La corredora de marató, que va participar als jocs de París, estava en estat crític després que l'exparella li calés foc

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'atleta ugandesa Rebecca Cheptegei ha mort en un hospital de Kenya aquest dijous víctima de violència masclista. La corredora olímpica estava en estat crític després que l'exparella li calés foc, segons ha explicat el seu pare.

L'atac es va produir diumenge al comtat de Trans-Nzoia, a l'oest del país, on l'atleta té una casa on passa diverses temporades amb els seus fills per entrenar-se. Primer la van ingressar a l'Hospital Nivell Quatre de Kitale, la capital de Trans-Nzoia, però davant la gravetat de les ferides la corredora va ser trasllada d'urgència a l'Hospital Universitari i de Referència Moi d'Eldoret, on va arribar en estat crític.

L'home també va patir cremades durant l'atac i va ser ingressat al mateix hospital.

El govern ugandès, que investiga el cas, va anunciar que estaven estudiant el seu trasllat a Nairobi, però Rebecca Cheptegei ha mort aquesta nit per una fallada multiorgànica, segons ha informat l'hospital.

Rebecca Cheptegei va participar aquest estiu a la marató dels Jocs Olímpics de París, on va quedar en la posició 44.

Fa 11 anys, la corredora va guanyar la 47a edició del Cros Internacional de Catalunya-Ciutat de Granollers.

El president del Comitè Olímpic Ugandès, Donald Rukare, ha condemnat l'atac i la violència masclista i ha assegurat, en un missatge d'X, que el llegat de l'esportista perdurarà:

"Hem sabut de la trista mort de la nostra atleta olímpica Rebecca Cheptegei Oly després d'un atac brutal del seu xicot. Que la seva ànima gentil descansi en pau, i condemnem fermament la violència contra les dones. Va ser un acte covard i sense sentit que ha comportat la pèrdua d'una gran esportista. El seu llegat continuarà perdurant."


On demanar ajuda en cas de violència masclista

Les dones que estan patint violència per part de la seva parella o exparella tenen diversos recursos per demanar ajuda.

Hi ha el telèfon específic, la línia d'atenció i informació contra la violència masclista: 900 900 120.

Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències i és gratuït. No queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112.

Des de l'abril de 2021 també funciona el WhatsApp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

Si es vol denunciar, es pot anar als Mossos d'Esquadra o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la seva situació econòmica.

A Barcelona, la Guàrdia Urbana també pot recollir denúncies de violència masclista a les comissaries de la Rambla i Nou Barris.

També es pot recórrer als diversos serveis públics d'informació i atenció:

Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE).

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut