S'evaporen, en una setmana, milions de guanys en bitcoins
Mor l'acusat de l'estafa de criptomonedes més gran detectada a Espanya (Reuters / Dado Ruvic)

Mor l'acusat de l'estafa de criptomonedes més gran a Espanya en caure d'un 5è pis

Javier Biosca va sortir de la presó fa 3 setmanes després que algú pagués el milió d'euros de fiança i les víctimes reclamen que s'investigui si ha estat un suïcidi o no

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts ha mort Javier Biosca, responsable d'Algorithms Group i acusat de l'estafa més important detectada a Espanya fins ara amb les criptomonedes com a esquer.

Segons han explicat fonts jurídiques, Biosca s'hauria suïcidat llançant-se des del cinquè pis de l'hotel Ona Valle d'Estepona i, segons el seu advocat, hi hauria uns quants testimonis presencials.

Estava acusat d'estafar uns 500 milions d'euros a uns 750 inversors que li van entregar els diners amb la promesa que els invertiria en criptomonedes a través de l'empresa Algorithms Group.


Possible estafa piramidal

La promesa incloïa rendiments setmanals de fins al 25%, però mai va arribar a comprar de debò les criptomonedes, i anava pagant amb els mateixos diners que li donaven.

Va començar a recaptar els diners el 2019, i en un esquema clàssic d'estafa piramidal, el negoci hauria funcionat fins que es va començar a alentir l'entrada de nou capital.

El van denunciar, el van detenir i Alejandro Abascal, jutge de l'Audiència Nacional, el va enviar a la presó el juny del 2021 acusat d'estafa continuada, apropiació indeguda i falsedat documental.

Dues fiances consecutives d'un milió d'euros

Biosca va sortir de la presó al març, quan un fiador li va pagar la fiança d'un milió d'euros, i va tornar-hi a entrar al juliol, després que el fiador l'anul·lés.

El jutge el va tornar a deixar en llibertat fa tres setmanes, després que un segon fiador pagués de nou la fiança.


Les víctimes volen que s'investigui la mort

El suïcidi l'ha posat en dubte l'advocada Emilia Zaballos en nom de l'Associació d'Afectats per Inversions en Criptomonedes, i demana que s'investigui a fons la mort i les seves causes.

Zaballos ha enviat una instància a l'Audiència Nacional reclamant que no s'enterri ni s'incineri el cadàver fins que no se n'hagi verificat la identitat i se li hagi fet l'autòpsia:

"S'hauran d'investigar aquests fets de la mort i practicar-se una autòpsia abans de l'enterrament o la incineració, per esbrinar la identitat de la persona morta i la causa de la mort."

Zaballos també demana que es requereixi a l'advocat de Biosca que detalli la identitat de les persones que eren amb ell quan ha caigut per la finestra.

"Un cúmul d'amenaces d'organitzacions criminals"

Segons Zaballos, el segon fiador era amb Biosca quan aquest va morir, i estaven negociant "formes de pagament a determinats grups d'afectats", a més de la devolució de la fiança.

L'advocada afirma que Biosca havia rebut "un cúmul d'amenaces" per part "d'organitzacions criminals" que li haurien confiat els seus diners.

La llei d'enjudiciament criminal fixa que la mort d'un acusat extingeix la seva responsabilitat penal. A més de Biosca, també estan acusats la seva dona i el seu fill.

criptomonedes
 

 

ARXIVAT A:
JudicialPolicialCriptomonedesCiberdelicte
Anar al contingut