Nichelle Nichols com a tinent Uhura a "Star Trek" (1966-1969)

Mor l'actriu Nichelle Nichols, la tinent Nyota Uhura de "Star Trek"

Aquest paper va contribuir a trencar les barreres racials de la televisió als Estats Units en mostrar una dona afroamericana en una posició d'autoritat

L'actriu afroamericana Nichelle Nichols, coneguda pel seu paper de la tinent Nyota Uhura a la cèlebre sèrie de ciència-ficció "Star Trek", va morir dissabte a la nit als 89 anys. Segons ha anunciat aquest diumenge el seu fill a Facebook, l'actriu, ballarina i cantant i ambaixadora de la NASA ha mort per causes naturals, a la seva casa de Nou Mèxic.

"Sento informar-los que una gran llum del firmament ja no brilla per a nosaltres com ha fet durant tants anys. Ahir a la nit la meva mare, Nichelle Nichols, va sucumbir a causes naturals i va morir."

La nota, que acaba amb la famosa salutació de "Star Trek" "Llarga vida i prosperitat", l'acompanya una foto de l'estrella que Nichols té al Passeig de la Fama de Hollywood, a Los Angeles, i sobre la qual hi ha un ram de roses.

 

Trencant barreres racials

La interpretació de Nichols com a Nyota Uhura, tinent de comunicació de la nau USS Enterprise, va contribuir a trencar les barreres racials de la televisió en mostrar una dona afroamericana en una posició d'autoritat.

Nichols, a més, va compartir amb l'actor William Shatner (el capità James T. Kirk) un dels primers petons d'una parella interracial de la televisió nord-americana. Va ser a l'episodi "Plato's stepchildren", emès l'any 1968, enmig de la lluita pels drets civils dels afroamericans als Estats Units.

William Shatner recordava així a Twitter la seva companya a la sèrie: "Em sap molt greu saber la mort de Nichelle. Era una dona preciosa i va interpretar un personatge admirable que va fer molt per redefinir els problemes socials tant aquí als EUA com a tot el món. Sens dubte, la trobaré a faltar. Envio el meu amor i condol a la seva família. Bill."

 

L'actor George Takei, que també va representar la incorporació d'un personatge d'ètnia asiàtica a la sèrie --i més tard es va convertir en un dels líders del moviment homosexual en la indústria cinematogràfica--, qualifica Nichols de "pionera incomparable".

"Avui el meu cor pesa, i els meus ulls brillen com les estrelles entre les quals descanses ara, amiga meva estimada."

I acaba amb una imatge dels dos fent la salutació de "Star Trek" amb la mà i els dits separats.


Luther King la va fer seguir a "Star Trek"

Nichols, que abans de fer el paper de la tinent Uhura havia treballat amb Duke Ellington i Lionel Hampton com a ballarina i cantant professional, tenia intenció de deixar la sèrie després de la seva primera temporada per treballar a Broadway, segons havia explicat en diverses entrevistes, però el líder dels drets civils i reverend Martin Luther King Jr. la va fer canviar d'opinió.

Luther King li va dir que el seu paper a la sèrie de "Star Trek" estava mostrant als nens i dones de la comunitat afroamericana als Estats Units que ells podien tenir els mateixos drets que els blancs i, per això, havia de continuar actuant i donant vida a Nyota Uhura.

La seva presència a la televisió va tenir influència en altres actors com Whoopi Goldberg, que en diverses ocasions ha dit que quan era nena i veia "Star Trek" solia cridar a la seva família: "Veniu, veniu de pressa. Hi ha una dona negra a la televisió i no és una criada!"

Nichelle Nichols, el 2012, com a ambaixadora de la NASA (Reuters/Fred Prouser)


Després del seu paper a "Star Trek", Nichols va treballar com a portaveu per a la NASA, on va buscar inspirar una nova generació d'"intrèpids" astronautes amb ganes d'aprendre, segons la web oficial de l'actriu, Uhura.com, que demostra fins a quin punt la seva vida ha estat marcada per aquest personatge.

A la NASA també va ajudar a trencar les barreres racials de color a l'agència espacial, que va criticar per no triar dones i minories qualificades com a astronautes. Els líders de la NASA, fans de "Star Trek", van contractar Nichols als anys setanta per ajudar-los a reclutar.


Entre d'altres, la seva figura va atraure la primera dona astronauta dels Estats Units, Sally Ride; la primera dona negra astronauta, Mae Jemison, i el primer cap negre de la NASA, Charlie Bolden.

ARXIVAT A:
Estats UnitsRacismeTelevisióObituari
Anar al contingut