Mor l'actriu madrilenya Encarna Paso als 88 anys
Era l'Elena de la pel·lícula "Volver a empezar", de José Luis Garci, el primer film espanyol que va rebre un Oscar, l'any 82
Mor l'actriu madrilenya Encarna Paso als 88 anys
Madrid

Mor l'actriu madrilenya Encarna Paso als 88 anys

Era l'Elena de la pel·lícula "Volver a empezar", de José Luis Garci, el primer film espanyol que va rebre un Oscar, l'any 82

Redacció Actualitzat
TEMA:
Obituari
Mor l'actriu madrilenya Encarna Paso als 88 anys
Mor l'actriu madrilenya Encarna Paso als 88 anys

L'actriu Encarna Paso ha mort avui als 88 anys. Era l'Elena de la pel·lícula "Volver a empezar", de José Luis Garci, el primer film espanyol que va rebre un Oscar, l'any 82.

Aquest és un dels papers més recordats d'una actriu que va fer infinitat de treballs al teatre i al cinema. Va protagonitzar "Sesión continua", un altre dels grans títols de Garci, i "La prima Angélica", de Carlos Saura. També va formar part del repartiment de "La colmena", de Mario Camus, d'"El bosque animado", de José Luis Cuerda, i de "Demonios en el jardín", de Manuel Gutiérrez Aragón, pel qual va aconseguir la medalla a la millor actriu del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics.

 

 

Néta del dramaturg Antonio Paso i neboda dels autors Alfonso i Manuel Paso, va néixer el 25 de març de 1931 a Madrid, ciutat on també ha mort. Va ser mare de Juan Calot, amb qui ha treballat en diverses ocasions, com en el muntatge "Próxima parada, Felicidad" (1992).

Va començar a treballar molt jove, als 14 anys, en la pel·lícula "Botón de Ancla" (1948), de Ramón Torrado, encara que va ser el teatre el que li va brindar el seu debut professional, de la mà de la companyia de Milagros Leal i Salvador Soler Mari, passant després a la de Catalina Barcena, amb la qual va interpretar obres de Bernard Shaw, Martínez Serra, Julio Alejandro i Carlos Arniches.

Al teatre va dedicar bona part de la seva activitat professional, des de les comèdies del repertori espanyol amb Ismael Merlo fins a "Les mosques" i "Los secuestrdores de Altona", de Sarte; de "La casa de Bernarda Alba" i "Doña Rosita, la soltera", de Lorca, a "Oye patria, mi aflicción", d'Arrabal; de "Mort d'un viatjant", de Miller a "El cementerio de los pájaros, de Gala.

 

 

No se li va resistir cap registre, ni el clàssic, ja que el 2004 va ser una malèvola i sòbria Livia a "Yo, Claudio", sota la direcció de José Carlos Plaza i amb Héctor Alterio com a emperador. El muntatge, que es va estrenar al Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, estava basat en l'obra homònima de Robert Graves.

L'obra, que va inaugurar la programació de la 50 edició d'aquest festival va tenir una gran acceptació de públic, amb plens absoluts, i la crítica va destacar les magistrals interpretacions dels seus protagonistes, que van portar l'obra a diferents festivals d'estiu i teatres del país.

Però el gran públic la va conèixer més pels seus treballs en cinema i televisió. A la gran pantalla va treballar amb alguns dels millors cineastes del país, deixant títols per a la memòria com "La prima Angélica" (1973), de Carlos Saura, o l'adaptació que el 1976 va fer Antonio Giménez Rico de "Mi idolatrado hijo Sisí", de Miguel Delibes.

Encarna Paso va participar en sèries com "Ramón y Cajal", "Hermanos de leche" o "Compuesta y sin novio", i en l'espai dedicat al teatre Estudio 1 les obres d'Arthur Miller "El precio" i "Panorama desde el puente".

ARXIVAT A:
Obituari Cinema
Anar al contingut