Madrid

Mor l'actriu i cantant Sara Montiel als 85 anys

Sara Montiel, un mite del cinema espanyol, ha mort als 85 anys al seu domicili del barri de Salamanca madrileny. Actriu i cantant de cuplets María Antonia Abad Fernández va ser la primera espanyola que, sota el nom artístic de Sara Montiel, va triomfar a Hollywood. Va participar en més de seixanta pel·lícules.

RedaccióActualitzat
Sara Montiel, un mite del cinema espanyol, ha mort als 85 anys al seu domicili del barri de Salamanca madrileny. Actriu, vedet i cantant de cuplets, María Antonia Abad Fernández, coneguda amb el nom artístic de Sara Montiel, ha mort després de patir una crisi greu.

Nascuda a Campo de Criptana, a Ciudad Real, Sara Montiel va tenir una dilatada carrera: va participar en més de seixanta pel·lícules, sobretot en les dècades dels cinquanta i seixanta. Les més destacades són "Veracruz", "El último cuplé", que la va fer saltar a la fama, i "La violetera", pel·lícula que la va convertir en l'actriu més ben pagada del cinema espanyol.

Montiel va ser la primera espanyola que va triomfar a Hollywood, on va treballar amb les grans estrelles del moment, com Gary Cooper, Burt Lancaster, Charles Bronson, Joan Fontaine i Vincent Price. L'any 74 va deixar el cinema perquè el considerava vulgar. La seva última aparició al cinema va ser a la comèdia "Abrázame", d'Óscar Parra de Carrizosa.

Els escenaris, però, no els va deixar mai, i fins l'any passat encara recorria pobles i ciutats fent valer el seu carisma. Com a cantant va donar veu a cançons tan emblemàtiques com "Bésame mucho" i "Fumando espero", aquesta última lligada amb la seva identitat, sempre associada amb els cigars havans.

Es va casar quatre vegades; la primera, amb el director de cinema Anthony Mann. Però l'empresari Pepe Tous, mort el 1992, va ser l'home de la seva vida, segons havia assegurat ella mateixa. Hi va compartir la vida durant 27 anys i van adoptar dos fills, Zeus i Thais.

El 2010, va ser guardonada per la Medalla d'Or al Mèrit del Treball, concedida pel Ministeri de Treball espanyol, pels 67 anys de carrera. Va rebre molts altres premis, com la Medalla d'Or del Cercle de Belles Arts (1958) i la Medalla d'Or de l'Acadèmia del Cinema (1997).
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut