Mor l'actriu Angela Lansbury, l'entranyable Jessica Fletcher de "S'ha escrit un crim"

La intèrpret londinenca, de 96 anys, va guanyar sis Globus d'Or, sis Premis Tony i l'Oscar honorífic

Irene Vaqué ReigActualitzat

L'actriu Angela Lansbury, mundialment coneguda per la interpretació de l'entranyable Jessica Fletcher a "S'ha escrit un crim", ha mort als 96 anys.

La família de la intèrpret ha confirmat que l'artista "ha mort en pau mentre dormia a casa seva a Los Angeles" i quan faltaven només cinc dies perquè fes 97 anys. 

Al llarg de 80 anys de carrera, Lansbury, nascuda a Londres, va treballar en nombroses produccions tant de Hollywood com de Broadway i de televisió.

Entre altres treballs, va aparèixer a l'adaptació que John Guillermina va fer de "Mort al Nil", d'Agatha Christie, i també va posar veu a la senyora Potts de "La bella i la bèstia"
 

Premiada amb sis Globus d'Or, un Oscar honorífic i moltes nominacions

Va estar nominada a l'Oscar a la millor actriu secundària per "Gaslight" i també per "El retrat de Dorian Gray", pel·lícula per la qual va aconseguir el Globus d'Or en la mateixa categoria.

Aquest mateix guardó se'l van endur per "El missatger de la por", cinta amb la qual va repetir la nominació a l'Oscar.

Tot i haver estat nominada tres vegades, el reconeixement de l'Acadèmia no va arribar fins al 2013, amb un Oscar honorífic.  

Lansbury, agraïda després de rebre l'Òscar honorífic, el 2013
Lansbury, agraïda després de rebre l'Oscar honorífic el 2013 (Reuters / Mario Anzuoni)

La seva trajectòria va incloure dues nominacions més als Globus d'Or com a millor actriu musical o còmica, per "Flors negres per a la núvia" i "L'aprenenta de bruixa", i una altra com a millor actriu secundària als BAFTA per "Mort al Nil". L'Acadèmia britànica també la va distingir amb un BAFTA honorífic. 

Lansbury va guanyar sis Premis Tony, els Oscars del teatre, un dels quals d'honor. Un dels papers que més la van fer destacar va ser el de protagonista de "Mame", que es va estrenar a Broadway el 1966. 

En canvi, té el rècord que no l'hi van concedir cap Emmy malgrat que va estar nominada 18 vegades al llarg de més de 20 anys. 

Angela Lansbury va treballar el teatre, el cinema i la televisió
Angela Lansbury va treballar al teatre, el cinema i la televisió (Flickr / Eva Rinaldi)

El paper que més gent recordarà, però, és el de Jessica Fletcher a la sèrie de televisió "Murder she wrote", traduïda al català com a "S'ha escrit un crim". Per aquest rol es va endur quatre Globus d'Or

Durant 10 anys (1984-1994) va encarnar una professora d'anglès que, després de la mort del seu marit, decideix escriure novel·les de misteri. 

En tots els capítols es repetia el mateix patró: allà on viatjava Fletcher hi havia un crim, que ella s'encarregava de resoldre. 

Pel que fa als musicals, Lansbury va aparèixer, entre d'altres, al remake de "Mary Poppins" (2018), al final de la pel·lícula. Aquesta presència es considera un reconeixement a l'actriu pel fet que la pel·lícula original de Disney va eclipsar totalment "L'aprenenta de bruixa". 

En aquesta producció es va utilitzar la mateixa tecnologia innovadora que es va fer servir en la història de la mainadera. Es creu que era l'as a la màniga del gegant de l'animació per si l'escriptora de "Mary Poppins" no autoritzava la pel·lícula. Finalment, la cinta protagonitzada per Julie Andrews va veure la llum. 

Homenatge a una jove Lansbury pel paper de 'Mame' als Tony del 2022
Homenatge a una jove Lansbury pel paper de "Mame" als Tony del 2022 (Reuters / Brendan McDermid)

Nascuda a Londres el 16 d'octubre de 1925, Angela Lansbury era neta del candidat a primer ministre laborista George Lansbury. Filla d'una actriu irlandesa i d'un adinerat comerciant i polític anglès, va emigrar amb la seva mare als Estats Units el 1940, a causa dels bombardejos nazis a Londres durant la Segona Guerra Mundial.

Va estudiar actuació a Nova York i va començar la carrera al cinema amb l'MGM, principalment amb papers secundaris, però va despuntar al teatre i va combinar les arts escèniques amb la petita i la gran pantalla, amb una trentena de pel·lícules, catorze obres de teatre i dues sèries de televisió a banda i banda de l'Atlàntic. 

La reina Elisabet II, nascuda el mateix any que ella, li va concedir el títol de Dama Comanadora de l'Orde de l'Imperi Britànic. 

ARXIVAT A:
ObituariTelevisióCinemaTeatre
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut