Montserrat Caballé (Reuters)
Montserrat Caballé (Reuters)

Mor Montserrat Caballé, l'última gran diva del segle XX

L'òpera, a escala internacional, perd una de les seves artistes més extraordinàries i admirades

RedaccióActualitzat

L'òpera, a escala internacional, perd una de les artistes més carismàtiques i admirades. Montserrat Caballé ha mort aquest dissabte.

La soprano ha mort de matinada a l'Hospital de Sant Pau, on estava ingressada des de mitjans de setembre per uns problemes a la vesícula.

El funeral per la intèrpret serà aquest dilluns a les 12.00, al Tanatori de les Corts, i la sala de vetlla s'obrirà aquest diumenge al migdia. Salvador Alemany, president del Liceu, ha explicat que no hi haurà capella ardent al Saló dels Miralls per "desig exprés de la Montserrat", tot i que sí hi haurà la possibilitat de signar en un llibre de condol".

Tot i que darrerament s'havia retirat dels escenaris per problemes de salut, Caballé ha protagonitzat una carrera professional d'èxit, en què ha  interpretat un centenar de personatges d'òperes en escenaris de tot el món. Va ser Maria Stuarda, Norma, Salomé, Tosca, Turandot... Amb la seva portentosa veu va protagonitzar els millors papers operístics als escenaris més importants de tot el món.

 

Notícia relacionada: Adeu al "patrimoni català més gran de la lírica", les reaccions a la mort de Caballé

 

Amb una tècnica precisa i una veu de gran puresa, la Caballé era capaç de combinar la potència més aclaparadora amb el "pianissimo" més exquisit.

Mig segle de diva

Montserrat Caballé neix l'abril del 1933 al barri de Gràcia, a Barcelona. La seva formació musical va començar a casa, de ben petita, amb la seva mare, i es va allargar durant dotze anys al conservatori del Liceu, on va aprendre a emocionar-se amb el cant a les classes de Conxita Badia.

Els seus inicis van ser molt durs. La difícil situació econòmica dels seus pares va arribar a posar en perill els seus estudis musicals al Conservatori del Liceu, que finalment va poder acabar amb beques i mecenatges.

 

Col·lecció d'àudios: Caballé, la mort d'una de les millors sopranos del segle XX



Montserrat Caballé va fer un llarg periple europeu abans de triomfar al Liceu. Va començar quan tenia 23 anys amb cursos a Itàlia, per bé que la gran oportunitat li va arribar a l'Òpera de Basilea. Després va passar per Bielefeld, Viena o Bremen.

Es va convertir en una diva internacional el 20 d'abril de 1965, quan va substituir Marilyn Horne a la "Lucrezia Borgia" de Donizetti al Carnegie Hall de Nova York, una actuació que la va catapultar cap als teatres d'òpera més importants del món, com la Scala de Milà o el Covent Garden londinenc. El públic li va dedicar una ovació de vint minuts.

La popularitat planetària li arribaria el 1992 amb "Barcelona", l'himne oficiós dels Jocs Olímpics, en duet amb Freddy Mercury.

Com Maria Callas, a qui admirava i amb qui va tenir una bona amistat, Montserrat Caballé va rescatar de l'oblit moltes òperes barroques i belcantistes. Va ressuscitar obres oblidades de Gluck o Pacini.

Polifacètica, la soprano també va versionar Mecano i va col·laborar amb Vangelis.

Premis i suport al Liceu

Caballé va donar sempre un gran suport al Liceu, on acostumava a tornar cada Nadal, anteposant aquest compromís a altres ofertes internacionals més atractives des del punt de vista econòmic. També es va comprometre amb la seva reconstrucció de la mateixa manera que uns anys abans ho havia fet amb l'organització dels Jocs Olímpics.

La soprano va tenir reconeixement popular i institucional. Al llarg dels anys va rebre distincions com la Medalla d'Or de la Generalitat, el títol de Comanadora de les Arts i les Lletres franceses, la Medalla del Liceu o el Premi Príncep d'Astúries de les Arts.

Casada amb el tenor Bernabé Martí, va tenir dos fills, Bernabé i Montse, que ha seguit els passos de la seva mare en el món del cant.

 

 

Admirada, estimada i mitificada a partir dels primers grans èxits de la seva carrera, va quedar en entredit quan es va descobrir que havia defraudat mig milió d'euros a la Hisenda espanyola. El desembre del 2015 va ser condemnada a mig any de presó per frau fiscal, tot i que no hi va haver d'ingressar, i a una multa de 280.000 euros.

Diva amb majúscules, parlava perfectament anglès, francès, italià, alemany. Va defensar públicament el castellà amb la signatura del "Manifiesto por la lengua común".

Problemes de salut

De gira per Rússia el 2012, Montserrat Caballé va caure i es va trencar l'húmer. Va ser un dels problemes de salut que va tenir els últims anys, com la insuficiència cardíaca, i, a més, va haver de fer front a mitja dotzena d'operacions.

Concerts benèfics com els que va fer a Santa Maria del Mar i a Cambrils són alguns dels últims recitals d'una carrera de més de mig segle.

ARXIVAT A:
MúsicaObituari
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut