Neal Adams en una convenció de còmics a Phoenix, Arizona, el 201
Neal Adams en una convenció de còmics a Phoenix, Arizona, el 2019 (Creative Commons/ Gage Skidmore /CC BY-SA 2.0)

Mor la llegenda del còmic Neal Adams, el dibuixant que va reinventar "Batman" i "X-men"

El creador va marcar una època als còmics de superherois

Núria Balaguer Ibeas /Tristan Cardona GilbertActualitzat

Neal Adams, un dels artistes més influents del còmic nord-americà, ha mort als 80 anys després de complicacions per una infecció greu, segons ha informat la seva dona, Marilyn Adams, a The Hollywood Reporter.

Adams va començar dibuixant còmics per a diferents diaris, amb la sèrie "Ben Casey", on va incorporar recursos gràfics molt innovadors. Posteriorment, va passar a treballar per a DC --l'editorial que publica "Superman" i "Batman"-- on es va encarregar de còmics menors.

Més tard, juntament amb el guionista Dennis O'Neil, van redefinir tot l'aspecte argumental i artístic de "Batman", incorporant una ambientació més fosca, trames policials i una atmosfera gòtica com després va plasmar Tim Burton a les seves pel·lícules.

Una mostra del nou disseny de Batman creat per Adams
Una mostra del nou disseny de "Batman" creat per Adams (DC)

En aquesta etapa a DC també va introduir amb O'Neil arguments de crítica social i temes contemporanis, com la famosa història de Speedy, l'ajudant de Green Arrow, que cau al món de les drogues.

Les portades del duet de còmics sobre les drogues
Les portades del duet de còmics sobre les drogues (DC)

A principis dels 70 va passar-se a la competència, Marvel Comics, on va revolucionar franquícies com els "X-men" o "Els venjadors". Amb el guionista Roy Thomas van crear la famosa "La guerra dels Kree-Skrull", molt influent en l'univers Marvel.

La innovadora narrativa d'Adams, en un fragment d'Avengers
La innovadora narrativa d'Adams en un fragment d'"Avengers" (Marvel)

El seu últim gran èxit en el camp del còmic comercial va ser l'especial "Superman vs. Muhammad Ali", que enfrontava aquestes dues icones culturals de finals del segle XX.

Portada de 'combat del segle', entre Superman i Muhammad Ali
Portada de "combat del segle" entre Superman i Muhammad Ali (DC)

Adams també va destacar per ser un pioner en la lluita per recuperar els drets d'autor dels artistes del còmic a les grans editorials nord-americanes, una implicació de la qual es van beneficiar generacions posteriors de dibuixants de "comic book".

Als anys 80 va crear la seva pròpia companyia, Continuity Comics, juntament amb l'artista Dick Giordano, on va apadrinar molts nous creadors.

ARXIVAT A:
Còmic
Anar al contingut