Mor la il·lustradora Purita Campos, mare d'"Esther y su mundo"

El còmic que la va fer famosa explicava les peripècies d'una noia i la seva amiga amb aires renovadors al final del franquisme
Mor la il·lustradora Purita Campos, mare d'"Esther y su mundo"

Mor la il·lustradora Purita Campos, mare d'"Esther y su mundo"

El còmic que la va fer famosa explicava les peripècies d'una noia i la seva amiga amb aires renovadors al final del franquisme
Laura Galan Actualitzat
TEMA:
Còmic

La barcelonina Purita Campos, una de les autores de còmic més populars dels anys 70 i 80, ha mort als 82 anys.

D'ella són les historietes d'"Esther y su mundo", una sèrie amb tirades de centenars de milers d'exemplars cada setmana durant vint anys.

"Esther y su mundo", un microcosmos format, entre d'altres, per la seva amiga Rita i l'indecís Juanito, va aconseguir vendre milions d'exemplars, tant a Espanya com en les versions que es van fer del personatge en altres països per tot Europa, com "Patty's World" en l'original anglesa.

 

La revista Lily, de l'editorial Bruguera, on es va publicar la història entre 1974 i 1986, va arribar a distribuir prop de 400.000 exemplars setmanals al mercat espanyol, recordava orgullosa la mateixa dibuixant quan es parlava d'aquell èxit.

"Venia més que Mortadel·lo. Els de Bruguera es van forrar, però jo mai vaig cobrar els royalties."

 

Va començar amb la moda

De jove li encantava la moda. Havia havia treballat de figurinista, després de repassar-se les fotografies del Vogue i el Harper's Bazaar que la seva mare, modista de professió, portava a casa.

De la mà Manuel Vázquez, autor d'"Anacleto" o "Las hermanas Gilda", va arribar a l'editorial Bruguera, on el seu estil va agradar immediatament al redactor en cap, Víctor Mora.

Allà, recordava la dibuixant, va haver d'escoltar comentaris com:

"Que bé que ho fas per ser dona!"

Va aprendre a adaptar els seus dibuixos a les vinyetes i a fer encàrrecs per a revistes amb històries romàntiques, un treball ple de "guions ximplets", deia, que no l'acabaven d'omplir. Per aquest motiu va estar a punt d'abandonar els tebeos.

Però va ser aleshores quan, des del Regne Unit, li va arribar la proposta d'il·lustrar el serial de l'Esther.

 

"Esther y su mundo" era la història d'una jove, però des d'un punt de vista diferent al que estava acostumat el mercat. Hi havia minifaldilles, problemes d'amigues i problemes amb nois, festes i una difícil relació familiar amb la seva germana i la seva mare, una viuda jove... En definitiva, tot plegat una mica més modern del que el públic havia vist fins llavors.

"L'Esther tenia una amiga que es deia Rita que és molt desinhibida i molt divertida. És el que a ella li hauria agradat ser. I, de fet, és el que ens agradaria ser a totes quan érem adolescents. Ser la Rita."

A finals dels anys vuitanta la sèrie va decaure, i Purita, que havia combinat el còmic amb la confecció de roba que vestia la Gauche Divine barcelonina, va muntar una acadèmia de pintura.

Va ser amb el "boom" del "revival" que va tornar a agafar una altra vegada els llapis i els retoladors per a la nova Esther –ja madura, divorciada i mare d'una adolescent– al costat del guionista Carlos Portela.

Com a dibuixant i il·lustradora, Campos va treballar, també, per a altres països, on va publicar, per exemple, la sèrie "Tina", que va triomfar a Holanda.

La veterana il·lustradora va rebre la Medalla d'Or al Treball el 2009 i el Gran Premi de la Sala del Còmic de Barcelona 2013.

ARXIVAT A:
Còmic