Mor la cantant Aretha Franklin als 76 anys

La reina del soul es va retirar dels escenaris l'any passat, quan ja li havien diagnosticat un càncer de difícil curació

Actualitzat

La cantant afroamericana, considerada la reina del soul, ha mort aquest dijous als 76 anys.

La revista "Rolling Stone" la va escollir com la millor cantant de la història. Un títol que difícilment li arrabassarà ningú.

La veu extraordinària d'Aretha Franklin va convertir en autèntics himnes cançons com "Respect". Quan ella la interpretava, la paraula "respecte" cobrava un sentit especial. Una exigència de dignitat que la va dur a ser tot un símbol en la defensa dels drets dels negres i de la llibertat de les dones.

Va néixer a Memphis, el bressol del blues i el gòspel, i va descobrir la música a l'església baptista on predicava el seu pare, on va cantar des de petita.

Als 18 anys la va fitxar una discogràfica, però va ser amb Atlantic Records, el mític segell, que va aconseguir els seus primers èxits, com "Think". El qualificatiu de "reina del soul" l'acompanyaria ja durant tota la seva carrera.

 

 

Una carrera llarga, en què va saber adaptar-se als gustos del públic i evolucionar des del soul i el rythm and blues fins als sons més pop.

Gairebé 60 anys en què va publicar 40 discos d'estudi i va aconseguir 20 números 1, com "I say a little prayer", "Spanish Harlem" o "Don't play that song".

 

 

Aretha Franklin va acumular premis Grammy, una vintena. I també amics. Era una dona admirada per la professió. L'any 93, un munt d'estrelles la van acompanyar en un homenatge farcit de duets memorables.

Els últims anys havia dosificat les seves intervencions en públic, sobretot quan li van diagnosticar un càncer amb què ha batallat fins ara.

Tot i que sempre estava disposada a cantar per a un dels seus admiradors devots i incondicionals, Barack Obama. La seva veu va sonar, emocionant, a la presa de possessió del primer president negre dels Estats Units.  

 

 

L'any passat, quan en tenia 75, va haver de renunciar definitivament als escenaris.

 

 

ARXIVAT A:
ObituariMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut