Paris

Mor Karl Lagerfeld, l'icònic dissenyador de Chanel

Conegut com el "kàiser" de la moda, ha estat sinònim de glamur, sofisticació i excentricitat, i l'ànima de Chanel durant dècades

Actualitzat

El dissenyador de moda alemany Karl Lagerfeld, un dels més influents de la segona meitat del segle XX, ha mort als 85 anys.

Conegut com el "kàiser" de la moda, Lagerfeld ha estat un referent d'estil i l'ànima de Chanel durant dècades. Va aconseguir revifar la firma als anys 80 quan estava de capa caiguda amb col·leccions que exhibien dissenys revolucionaris. Tot i que sempre s'ha mantingut fidel a l'esperit de la llegendària Coco Chanel.

"Admiro aquella jove Coco amb tan poca sort al principi, i fer tot el que va fer, és fantàstic."

Lagerferd ha tingut una llarguíssima carrera. A més de director artístic de Chanel, també continuava treballant per la firma italiana Fendi i mantenia la seva pròpia línia de productes de moda i perfumeria.

 

Una de les seves últimes aparicions, el desembre passat, a l'encesa dels llums de Nadal a París.

 

Un alemany a París

Karl Otto Lagerfeld, fill de banquer i aristòcrata alemany, va néixer el 10 de setembre de 1933, a Hamburg, a Alemanya. La seva carrera, de dissenyador i fotògraf, la va desenvolupar a París, on hi va anar a treballar el 1952, quan tenia 20 anys.

El 1955 va guanyar un concurs patrocinat pel Secretariat Internacional de la Llana que li va permetre treballar com a assistent del dissenyador Pierre Balmain.

Entre els anys 60 i 80 va treballar llargues etapes per diferents cases de moda, com Jean Patou, Chloé o Fendi a l'hora que creava la marca amb el seu nom com a dissenyador independent.

El nom de Lagerfeld és sinònim de glamur, sofisticació i excentricitat, sobretot des dels anys 80 quan consolida la seva firma de perfums i moda i simultàniament firma per Chanel com a director creatiu, fins i tot realitzava personalment les fotografies per les campanyes publicitàries de la firma francesa.

"Chanel deixa un estil, quelcom fàcil d'identificar al segon. És intemporal i a l'hora és moda. És un estil d'una altre època que ha sobreviscut i s'ha adaptat a la modernitat dècada rere dècada."

 

La revista Paris Match ha estat el primer mitjà a donar la notícia, confirmada per Chanel

 

 

Esnob, elitista i popular

Lagerfeld també era conegut pels seus gustos esnobs i elitistes. Les seves amistats eren top-models i aristòcrates internacionals i tenia cases espectaculars arreu del món. Sempre es va envoltar de muses com supermodels com Claudia Schiffer o Linda Evangelista, cantants com Madonna, actrius com Penélope Cruz o Tilda Swinton i també celebritats com Carolina de Mònaco han estat inspiració i alhora la imatge de la marca.

Sovint les seves creacions han barrejat el luxe i amb la cultura de consum i les estrelles populars. A principis dels 90 va fer una polèmica campanya per a la italiana Fendi amb streapers i l'estrella porno italiana Moana Pozzi.

El 2004 va crear una col·lecció limitada per a la cadena de roba H&M que es va esgotar ràpidament als centres comercials. També va fer dissenys exclusius per a les gires internacionals de cantants com Madonna i Kylie Minogue, i va fer vestuari per a obres teatrals i òperes.

 

Karl Lagerfeld, la imatge: Cabells blancs agafats amb una cua, ulleres de sol, penjolls camisa blanca i coll alt i rígid.

 

Creador de la seva imatge

Era un dels personatges més excèntrics de la moda, amb fama de maniàtic. La seva imatge era personal i intransferible: cabells blancs i recollits amb una cua tibant, ulleres de sol negres, penjolls, guants de pell sense dits i camisa blanca amb colls alts i rígids. Una imatge que va refinar després de la dieta que li va permetre perdre gairebé 40 quilos en 13 mesos per això poder-se vestir, deia, amb els dissenys per a joves prims de Hedi Slimane.

El gener del 2019 ja no es va deixar veure, la firma va dir que estava fatigat i els crítics de moda més veterans van recordar que Lagerfeld mai s'havia absentat de la passarel·la en els 40 anys al capdavant de Chanel.

"Ja sabeu quina és la meva divisa no tinc res a dir però contestaré qualsevol pregunta."

Aquesta és una de les seves frases cèlebres, però en tenia més, com quan deia que les tres coses que més li agradaven eren:

"La moda, la fotografia i la literatura. Totes tres les faig i tot surt de la meva ment. M'encantaria cantar, però no en sé. M'agradaria actuar però no em cal, la meva vida és una pantomima."

Lagerfeld va ser hospitalitzat dilluns passat a la nit. Aquest dimarts al matí ha mort.

 

ARXIVAT A:
ModaObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut