Mor Julio Anguita després d'una setmana ingressat per una aturada cardíaca
Julio Anguita va néixer a Màlaga fa 78 anys

Mor Julio Anguita després d'una setmana ingressat per una aturada cardíaca

L'històric dirigent d'Esquerra Unida ha mort als 78 anys

RedaccióActualitzat

Ha mort Julio Anguita González als 78 anys, després d'una setmana ingressat després de tenir una aturada cardiorespiratòria.

L'històric dirigent d'Esquerra Unida i promotor del Front Cívic Som Majoria, estava ingressat en estat crític i amb respiració assistida a la unitat de cures intensives de l'Hospital Reina Sofia de Còrdova des de fa una setmana.

Nascut a Fuengirola, a Màlaga, l'any 1941, va liderar la coalició d'Esquerra Unida, amb què va obtenir els millors resultats electorals.

Anguita, que va ser alcalde de Còrdova, havia tingut anteriorment dos atacs de cor, el primer l'any 1993 a Barcelona, i l'havien operat del cor en diverses ocasions.

Tot just fa uns dies encara apareixia públicament reflexionant sobre la sortida a la crisi del coronavirus. Una mostra que l'exlíder d'Esquerra Unida, tot i estar retirat de la primera línia, no havia deixat l'activisme polític.


"El Califa Roig"

Anguita va saber-se guanyar la gent, primer la gent de Còrdova, on va ser alcalde durant 7 anys. Es va convertir així en el primer líder comunista que, en la democràcia acabada d'estrenar, aconseguia una alcaldia.

Conegut com "el Califa Roig", va ser un dels polítics més populars d'Andalusia. Aquesta popularitat el va dur a ser diputat al Parlament andalús.

El 1988 va ser proclamat secretari general del Partit Comunista d'Espanya. I, en aquesta carrera ascendent, l'any següent, el 89, va ser elegit coordinador general d'Esquerra Unida i també diputat al Congrés. Els resultats que va aconseguir a les eleccions generals del 93 i el 96 van ser els millors del partit.


Un cor delicat

Julio Anguita tenia problemes cardíacs des dels anys 90. Precisament va ser a Barcelona, l'any 93, on va patir el primer infart mentre participava en la campanya de les eleccions generals d'aquell any.

El 1998 va tenir un segon infart i el 2009 va estar ingressat per una angina de pit. Entremig va perdre el seu fill, periodista, mort en la invasió a l'Iraq el 2003.

De jove, Julio Anguita va estudiar Història a la Universitat de Barcelona i, dels anys que va viure aquí, parlava perfectament el català.

Quan va plegar de la política, es va dedicar a la seva altra professió, la de mestre d'institut, fins que es va jubilar. Des d'aleshores havia mantingut una intensa activitat com a conferenciant i articulista.


Reaccions de polítics i amics

Les reaccions a la xarxa no s'han fet esperar.


Uns dels primers a reaccionar han sigut el coordinador d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, i el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias:

 

ARXIVAT A:
Obituari
Anar al contingut