Juliette Greco, en un concert a Suïssa, al juliol de 2012 (Efe/Epa/Jean-Christophe Bott)
Juliette Greco, en un concert a Suïssa, al juliol de 2012 (Efe/Epa/Jean-Christophe Bott)

Mor Juliette Gréco, icona de la cançó francesa

Musa de l'existencialisme de Jean-Paul Sartre, va descobrir compositors com Jacques Brel o Serge Gainsbourg, de qui va interpretar cançons abans que fossin coneguts

Redacció/AgènciesActualitzat

Juliette Gréco va ser una gran dama de la "chanson" francesa. Aquest dimecres ha mort als 93 anys. Ha estat fins a l'últim moment envoltada per la família -que ha comunicat el decés en una nota a l'agència de notícies AFP- a la seva casa de Ramatuelle, al sud-est de França.

Així conclou el comunicat.

"La seva vida era fora del normal."

Va néixer el 1927 a Montpeller i va ser coneguda com la "musa dels existencialistes".

Amb només quinze anys, va aparèixer sola i desvalguda al París alliberat. Havia passat tres anys a la presó per col·laborar amb la Resistència i els seus familiars encara eren en camps de concentració.

 

Aviat va descobrir l'efervescència intel·lectual de la riba esquerra del Sena, on es va relacionar amb Boris Vian i Jean-Paul Sartre, entre d'altres. La recerca de cançons adequades al seu estil la va portar a descobrir compositors que, després, es farien molt famosos, com Jacques Brel, Léo Ferré o Serge Gainsbourg.

Cançons com "Les fulles mortes", "Jolie Mome", "La Javanaise" o "El temps de les cireres" quedaran unides per sempre al record de la cantant.

 

 

Tot i això, Greco va continuar compaginant durant molt anys la "chanson" amb la seva carrera com a actriu i va arribar a rodar una trentena llarga de pel·lícules i sèries de televisió.

Va ser amant del compositor i trompetista Miles Davis, que va conèixer a París quan ella tenia 22 anys i ell 23. Va estar casada amb l'actor Philippe Lemaire, amb qui va tenir una filla, que va morir el 2016.

 

Havia actuat a Catalunya en diverses ocasions. L'any 2007 va oferir un recital al Palau de la Música i el 2012 va ser guardonada amb el Premi Internacional Terenci Moix a la seva trajectòria artística.

La seva gira de comiat, "Merci", la va fer el 2015 als 88 anys.

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut