Barcelona

Mor José Manuel Lara als 68 anys

El president del Grup Planeta ha mort als 68 anys a causa d'un càncer de pàncrees que li van diagnosticar el 2011

RedaccióActualitzat

La capella ardent de José Manuel Lara Bosch, mort dissabte  als 68 anys, s'instal·larà aquest migdia al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona.  El funeral se celebrarà dilluns a la basílica de la Concepció de Barcelona.

Les últimes hores personalitats del món de la cultura, el periodisme, la política i el sector empresarial de tot Espanya han expressat el condol per la mort del  president del grup Planeta i A3 Media.

José Manuel Lara Bosch feia temps que estava malalt i la seva salut havia empitjorat.

El 2011 li van detectar un càncer de pàncreas. Llavors, l'empresari català, de 68 anys, havia manifestat en privat la seva voluntat de seguir al capdavant dels seus negocis.

El Grup Planeta ha explicat en un comunicat que l'estat de salut de Lara s'havia deteriorat en les últimes hores per una malaltia "contra la qual havia estat lluitant els últims tres anys".

Magnat editorial i de la comunicació

La mort del pare i, després, la del germà van deixar José Manuel Lara sol al capdavant d'un imperi familiar nascut des de l'Editorial Planeta. Ell només tenia tres anys quan el seu pare va fundar Planeta, als 17 ja s'hi va vincular i als 57 va arribar a la presidència del grup. Èxits editorials, entre molts altres el fenomen Ruiz Zafón.

Lara era, doncs, un dels empresaris més importants de l'estat: propietari del grup editorial més gran del món en llengua espanyola i del grup de comunicació Atresmedia, que agrupa les cadenes de televisió Antena 3 i La Sexta.

També era el propietari d'Edicions 62Fill de l'empresari José Manuel Lara, va heretar tot l'imperi que el seu pare va crear el 1949. Ell el va ampliar i el va convertir en un dels grups multimèdia més poderós d'Espanya i l'Amèrica Llatina.

També va ser president del Cercle d'Economia fins a l'any 2008, i un dels màxims accionistes de l'Espanyol fins al 2009. 

Influent a Catalunya i Madrid

Lara va rebre la Creu de Sant Jordi el 2007. Durant la seva vida va reivindicar el paper dels empresaris i va estar en actiu en moltes institucions, com el Cercle d'Economia que va presidir. 

El president de Planeta va compartir moltes taules, moltes confidències i ha estat influent tant a Catalunya com a Madrid. Lara no es mossegava la llengua i en els últims temps va deixar clara la seva posició sobre la independència de Catalunya: "No em puc creure la independència de Catalunya dins de la Unió Europea". Ho va dir l'octubre del 2012, només unes setmanes després d'assegurar que s'enduria la seu de Planeta fora de Catalunya si el procés sobiranista tirava endavant.

Referent "periquito"

A més del negoci, José Manuel Lara va heretar del seu pare una altra passió, la d'un equip de futbol, l'Espanyol. La família Lara va invertir-hi diners i va estar uns anys vinculada a la gestió del club. El 2009 va deixar de ser-ne l'accionista majoritari.

Com ell mateix deia, se sentia "periquito, però no anticuler".

A l'Espanyol, l'etapa de la familia Lara va ser la de la reducció del deute, la de la venda i l'enderrocament del camp de Sarrià.

Reconeixements de tot tipus

A banda de la Creu de Sant Jordi, Lara va rebre el 2009 la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts, que concedeix el Ministeri de Cultura. El 2013, la Medalla al Mèrit al Treball del govern espanyol.

L'últim reconeixement va ser el 2 d'octubre del 2014, quan va rebre el premi de la Fira Liber, organitzada per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, en reconeixement a la seva trajectòria en el sector editorial, en un acte a la Llotja de Mar.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut