John Hume va rebre el Premi Nobel de la Pau per la seva mediació en el conflicte d'Irlanda del Nord

Mor John Hume, Premi Nobel de la Pau pel procés de reconciliació a Irlanda del Nord

Se'l considera un dels arquitectes del procés de pau i va rebre el Premi Nobel de la Pau el 1998, l'any de la signatura dels acords de Divendres Sant, juntament amb el líder del Partit Unionista David Trimble

Actualitzat

El polític nord-irlandès John Hume ha mort aquest dilluns als 83 anys. Hume va rebre el Premi Nobel de la Pau per la seva mediació en el conflicte d'Irlanda del Nord. Hume estava ingressat en un centre d'avis a la seva Derry natal.

John Hume, nacionalista catòlic moderat, va ser líder del Partit Socialdemòcrata i Laborista d'Irlanda del Nord. Se'l considera un dels arquitectes del procés de pau i va rebre el Premi Nobel de la Pau el 1998, l'any de la signatura dels acords de Divendres Sant, juntament amb el líder del Partit Unionista de l'Ulster, David Trimble. Aquests acords van posar fi a més de trenta anys de violència entre els paramilitars protestants i l'IRA.

Hume sempre va defensar la seva decisió de mantenir aleshores contactes amb el Sinn Féin, el braç polític de l'IRA, com a manera de generar confiança de cara a un acord de pau.

John Hume és l'única persona en la història que ha guanyat les tres concessions més grans en l'àmbit de la pau del món: el Nobel, el Premi Gandhi i el Premi Martin Luther King.

John Hume va rebre el Premi Nobel de la Pau per la seva mediació en el conflicte d'Irlanda del Nord


Després de saber-se la notícia de la mort, l'exprimer ministre britànic Tony Blair, al poder quan es va firmar l'històric acord de pau, ha valorat els esforços de Hume:

"John Hume va ser un tità polític, un visionari que es va negar a creure que el futur havia de ser el mateix del passat. La seva contribució a la pau a Irlanda del Nord va ser èpica i amb raó serà recordat per això (...). Va influir en les meves polítiques de moltes maneres, però la seva creença de treballar davant les diferències per trobar un compromís sempre m'acompanyarà."

L'exministre conservador John Major, predecessor de Blair al govern, ha dit que Hume va estar compromès amb la pau gran part de la seva vida.

"Pocs han invertit tant temps i energia en aquesta recerca per canviar unes actituds enquistades amb tanta determinació. Les comunitats que van quedar transformades en veïnats pacífics poden fer homenatge a un dels màxims defensors de la pau."

El president irlandès, Michael Higgins, per la seva banda, ha dit que Hume va transformar i remodelar la política d'Irlanda i ha destacat la seva valentia i lideratge a Irlanda del Nord.

ARXIVAT A:
Obituari
Anar al contingut