El badaloní Joan Soler i Amigó
El badaloní Joan Soler i Amigó

Mor Joan Soler i Amigó, un savi de la cultura popular

El pedagog i escriptor badaloní Joan Soler i Amigó ha mort aquest diumenge als vuitanta anys

Redacció/ACNActualitzat

El pedagog i escriptor Joan Soler i Amigó ha mort als 80 anys, segons ha informat l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), de la qual n'era soci d'honor.


Nascut a Badalona el 1941, se'l recordarà, sobretot, per la seva tasca en defensa de la cultura popular catalana, ja que va escriure nombrosos llibres d'història local i folklore i també va dirigir l'enciclopèdia Tradicionari.

Soler i Amigó també va ser l'autor de les lletres d'algunes cançons que van interpretar cantants com Jaume Arnella o Xesco Boix. A més, va adaptar al català la cèlebre cançó de comiat "La vall del riu vermell" i també va escriure llibres de poesia i ficció. Va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular i també amb la Creu de Sant Jordi.

Com a divulgador de la cultura i les tradicions populars, destaquen els seus treballs "Festes tradicionals de Catalunya" (1978, premi Crítica Serra d'Or), "Barres i onades: relats d'història a Badalona" (1982, premi Baldiri Reixac), "Nadal català" (1995), "Enciclopèdia de la fantasia popular catalana" (1998), "Sant Jordi. La diada. La tradició. L'actualitat" (2000), "Cultura popular tradicional" (2001), "D'on venen els nens i com es fan segons la cultura popular tradicional" (2004, premi Joan Amades), "Dotze catalanes llegendàries" (2010).

Soler també va ser autor de llibres de poesia, com "Miralls de l'Alba", amb el qual va guanyar el premi Recull el 1984, i per a púbic infantil i juvenil va escriure "Bandoler, bandoler, bandoler". Finalment va debutar en la narrativa per a adults amb la novel·la "Rebels a Tramuntana", publicada l'any 2002 i que va guanyar el premi Leandre Colomer.

Va treballar de mestre i com a tècnic d'educació als ajuntaments de l'Hospitalet de Llobregat i Badalona.

ARXIVAT A:
ObituariCultura popular
Anar al contingut