James Caan als anys setanta
James Caan als anys setanta

Mor James Caan, l'icònic actor d'"El padrí" o "Rollerball", als 82 anys

L'acord nord-americà es va fer molt famós a la dècada dels setanta per la pel·lícula "Rollerball" i per encarnar el fill gran de Vito Corleone a "El padrí"

Carles Claret VilasecaActualitzat

L'actor novaiorquès James Caan ha mort aquest dimecres als 82 anys, segons s'ha fet públic en un comunicat al seu compte oficial de Twitter.

Nascut al Bronx l'any 1940, en el si d'una família jueva, Caan va ser un actor amb una carrera amb molts alts i baixos que el va propulsar a la primera divisió de les estrelles de Hollywood amb la interpretació de Sonny Corleone, un dels fills a la ficció de Marlon Brando a "El padrí" (1972), per la qual va ser nominat a l'Oscar com a millor actor de repartiment.

Jimmy, com era conegut entre els amics, havia començat la carrera en el món de la interpretació als anys seixanta treballant en sèries de televisió i pel·lícules menors fins a aparèixer al western "El Dorado" (1966), al costat de dos pesos pesants, John Wayne i Robert Mitchum, i sota la batuta de Howard Hawks. 

També formen part de la filmografia de l'actor en aquesta època "Gent de pluja" (1969), que va dirigir Francis Ford Coppola, "La canción de Brian" (1971) o "Un pont massa llunyà" (1977)

Després de la mítica cinta sobre la Màfia a les ordres de Coppola, va formar part del cartell de dos films d'àmplia repercussió: "Rollerball" (1975), en què interpretava una estrella esportiva futurista, i el thriller d'espies "Els aristòcrates del crim" (1975), dirigida per Sam Peckinpah, compartint pantalla amb Robert Duvall, un altre membre del càsting d'"El padrí".

James Caan, al centre, envoltat del seu pare i germans de ficció a 'El padrí'
James Caan, al centre, envoltat del seu pare i germans de ficció a "El padrí" (Paramount Pictures)

La dècada esplendorosa de Caan va concloure a principis dels vuitanta amb "Lladre" (1981), de Michael Mann, i la comèdia romàntica titulada "Bésame y esfúmate" (1982), al costat de Sally Field i un jove Jeff Bridges. Després d'un llarg parèntesi, el seu amic Francis Ford Coppola el va recuperar per protagonitzar "Jardins de pedra" (1987). 

Amb les aparicions a "Alien nation" (1988) i "Dick Tracy" (1990) va tornar a primera línia i va sorprendre tothom en un canvi de registre total interpretant un novel·lista romàntic, segrestat després d'un accident de cotxe per una admiradora --el personatge interpretat per Kathy Bates---, al film "Misery" (1990), basat en una novel·la del mateix títol de Stephen King.

Als anys noranta va aparèixer a "Ayer, hoy y por siempre" (1991), amb Bette Midler, "Lluna de mel per a tres" (1992), "Entre lladres" (1996), i, intentant enxampar Arnold Schwarzenegger a "Eraser: Eliminador" (1996).

Després del canvi de mil·lenni, Cann va tornar a convertir-se en un rostre conegut entre els nous públics amb la participació a cintes com "L'altra cara del crim" (2000), "La ciudad de los fantasmas" (2002) i "Dogville" (2003), una de les obres del sempre controvertit cineasta danès Lars von Trier. 

L'actor novaiorquès és el pare del també actor Scott Caan, conegut per ser un dels protagonistes de la sèrie "Hawai 5.0". L'entorn de Hollywood i les xarxes s'han omplert de mostres de condol en saber-se la trista notícia de la seva mort.

Un ram de flors davant de l'estrella de James Caan al Passeig de la Fama de Hollywood
Un ram de flors davant de l'estrella de James Caan al Passeig de la Fama de Hollywood (Reuters)


Reacció a les xarxes

Amb aquest post a Twitter, se n'acomiadava l'actriu i cantant Barbra Streisand, amb qui Caan va treballar a "Fanny Lady" (1975)

La també actriu Sharon Stone ha recordat que l'actor va ser al seu costat en el segon treball que feia com a professional:

Antonio Banderas, establert als Estats Units des de fa anys, l'ha qualificat de "gran actor" i n'ha volgut destacar la trajectòria sencera en la seva piulada de condol a la xarxa.

I el director Spike Lee ha recomanat recordar Caan a la cinta "Lladre".

Entre els seguidors, alguns l'han volgut recordar com l'únic supervivent del salvatge joc en què competia a la pel·lícula "Rollerball".

Tot i que els cinèfils més clàssics el volen mantenir a la retina en la pell de l'arrauxat i fornit Santino, Sonny, Corleone a les primeres seqüències de la primera entrega d'"El padrí".

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
ObituariCinema
Anar al contingut