Mor Hermann Bonnín, actor, director i referent del món teatral, als 84 anys

Ho ha anunciat en un tuit la seva filla i també actriu, Nausicaa Bonnín

Actualitzat

El director, actor de teatre i gestor cultural Hermann Bonnín ha mort als 84 anys, segons ha anunciat a Twitter la seva filla i també actriu, Nausicaa Bonnín, que n'ha destacat la seva personalitat elegant i discreta, dient que se n'havia anat sense fer soroll, com el silenci que propugnava el seu admirat Joan Brossa:

 

Nascut el 1935 al barri de la Ribera, la seva família tenia una parada al mercat del Born. La seva va ser una vocació primerenca. De petit ja improvisava escenaris amb les caixes del mercat. Amb només 21 anys va començar a donar classes de teatre, una activitat que l'apassionava.

Per això, tot i que en aquell moment vivia a Madrid, ell va ser la persona escollida per refundar l'Institut del Teatre, el 1971, després d'una llarga crisi. Eren els últims anys del franquisme. Bonnín va modernitzar l'Institut, el va convertir en un referent a Europa, i el va obrir a altres disciplines escèniques com la dansa contemporània, el mim o el teatre de titelles. Una època d'efervescència cultural que recordava amb orgull.

 

Gran amic i admirador de l'obra de Joan Brossa, el seu projecte més personal va ser la creació de l'Escenari Joan Brossa al seu estimat barri, al Born. Un retorn als orígens, a una manera de fer teatre més artesanal i més propera a la gent. També una oportunitat per reivindicar l'obra escènica de Brossa i gèneres considerats menors, com el vodevil o la màgia.

També va portar a escena diverses obres de Josep Palau i Fabre, un altre oblidat de la dramatúrgia catalana. I també va ser el responsable de convertir en dos grans muntatges teatrals dues de les obres més destacades de Joan Maragall, "Nausica", al festival de Porta Ferrada, i "El comte Arnau" a la Sala Gran del Teatre Nacional. Un escenari que també va trepitjar com a actor a "Els gegants de la muntanya" de Pirandello. 

Tot i ser un home de teatre, Bonnín també va fer televisió, com la sèrie "Laberint d'ombres" a TV3. I es va prodigar en cinema, especialment de la mà del director Jordi Cadena, amb qui va fer pel·lícules com "És quan dormo que hi veig clar" o "La senyora".

El 2013 va rebre el Premi Nacional de Cultura en reconeixement a la seva tasca. El juny del 2019 va ser nomenat membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català.


Condol a les xarxes

En una piulada a Twitter, el president Quim Torra l'ha definit com "una de les personalitats més influents de l'escena catalana" i ha recordat que va ser director de l'Institut del Teatre i fundador del Brossa Espai Escènic.

 

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, n'ha ressaltat la seva passió per l'escena i l'amor per la cultura.


També companys del món del teatre han volgut expressar el condol a les xarxes.

ARXIVAT A:
Teatre
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut