Washington

Mor George Bush pare, el president de la caiguda del mur i la guerra del Golf

Fa 8 mesos que va morir la seva dona, Barbara Bush

RedaccióActualitzat

L'expresident dels Estats Units George Bush pare ha mort als 94 anys. L'anunci l'ha fet el seu fill i també expresident a través d'un comunicat. 

Veterà de la Segona Guerra Mundial i magnat texà del petroli, va ser president del 1989 al 1993, de la mà dels republicans.

George Herbert Walker Bush, o, des de la presidència del seu fill, George Bush pare, ha mort només vuit mesos després que la seva dona, Barbara Bush.

Tot i que fa anys que estava malalt de Parkinson, Bush ha estat el president més longeu dels Estats Units, i un dels dos en tota la història que ha vist com un fill seu arribava també a la presidència. 

 

 

Quatre anys intensos de presidència

Bush és un cognom que ha marcat una bona part de la vida política nord-americana en les últimes dècades. L'any 1988, George Bush era escollit quaranta-unè president dels Estats Units, després d'haver viscut dos mandats a l'ombra de Reagan, com el seu vicepresident.

Van ser només quatre anys al capdavant de la Casa Blanca, però durant la seva legislatura hi va haver canvis històrics que deixaven els Estats Units com a única gran superpotència mundial. El seu mandat va coincidir amb la fi de la guerra freda, la caiguda del mur de Berlín i la descomposició de l'URSS.

 

George Bush amb el president soviètic Mikhaïl Gorbatxov el 1991 (Reuters)

 

En política internacional, Bush va enviar tropes a Panamà, aliat tradicional durant la guerra freda, per derrocar el règim del general Manuel Noriega.

El punt d'inflexió del seu mandat, però, va ser la invasió de Kuwait per part de Saddam Hussein. Una invasió a què Bush va respondre amb la primera guerra del Golf. La fi del conflicte va ser un moment gloriós i de gran popularitat. La victòria, però, va ser incompleta.

Tot i els èxits internacionals, les polítiques econòmica i interior --en un moment de recessió-- van frenar la seva reelecció, que va perdre l'any 92 davant d'un jove Bill Clinton.

 

George Bush pare en el bateig del portaavions que duu el seu nom (Reuters)

 

Una vida entre l'exèrcit, el petroli i l'administració

Abans de liderar el país, Bush havia recorregut un llarg camí: pilot naval durant la Segona Guerra Mundial, empresari d'èxit en el món del petroli... i 22 anys de carrera política amb diferents administracions: entre d'altres, va ser ambaixador nord-americà davant l'ONU, cap del Comitè Nacional Republicà durant el Watergate de Nixon i director de la CIA. Càrrecs en què va mostrar la seva fidelitat i lleialtat al Partit Republicà. Una característica que els seus biògrafs destaquen... i que possiblement va permetre que arribés fins a la Casa Blanca.

Uns anys després, un dels seus cinc fills seria president. George Bush. Pare i fill: dos presidents, un fet que només ha passat en una altra ocasió en la història dels Estats Units.

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut