L'astronauta Gene Cernan al costat d'una foto feta per l'Apollo 17, al Museu d'Història Natural a Nova York, al 2004 (Reuters)
L'astronauta Gene Cernan al costat d'una foto feta per l'Apollo 17, al Museu d'Història Natural a Nova York, al 2004 (Reuters)

Mor Gene Cernan, l'última persona que va trepitjar la Lluna

Cernan tenia 82 anys i una gran experiència en el comandament de vols a l'espai

RedaccióActualitzat

L'astronauta dels Estats Units Eugene Cernan, l'últim home a trepitjar la Lluna, ha mort als 82 anys, segons ha anunciat la NASA. Cernan va ser el comandant de l'Apol·lo 17 al desembre de 1972, l'última missió a la Lluna i un dels vols finals de l'Apol·lo.

Quan Cernan va sortir del mòdul lunar "Challenger" es va convertir en la persona número onze a caminar per la Lluna. El pilot del mòdul lunar, Jack Schmitt, va ser el dotzè, però com a comandant, Cernan va ser l'últim a tornar a entrar al mòdul, cosa que li va donar la el títol de ser l'última persona a caminar per la superfície lunar.

L'últim adéu de Cernan a la Lluna va ser entre èpic i poètic:

"El desafiament dels Estats Units d'avui ha forjat el destí de l'home de demà."


La història de l'últim aterratge lunar dirigit per ell va ser recollida en el documental "L'últim home a la Lluna", del 2007, en què l'astronauta explica les extraordinàries sensacions que va sentir quan va trepitjar el satèl·lit.

 


Cernan havia estat abans pilot del mòdul Apol·lo 10 i de la missió Gemini 9. En el vol de l'Apol·lo 10, Cernan i el comandant Tom Stafford van volar gairebé 13 quilòmetres sobre la superfície de la Lluna, cosa que va servir com a assaig general per a la històrica missió de l'Apol·lo 11 dos mesos més tard. L'astronauta va acumular més de 566 hores a l'espai, 73 de les quals van ser a la superfície de la Lluna.

Gene Cernan va néixer a Chicago el 1934, es va llicenciar en Enginyeria Elèctrica i va ser màster en ciència d'Enginyeria Aeronàutica de l'Escola Naval de Postgrau dels Estats Units. Va ser capità de l'Armada i seleccionat en el tercer grup d'astronautes de la NASA el 1963. Es va retirar de la NASA i de la Marina el 1976. Després de la seva mort només queden vius sis astronautes que hagin caminat sobre la Lluna.

Anar al contingut