Mor Françoise Hardy, la musa de la cançó francesa

Ha mort als 80 anys després de conviure gairebé dues dècades amb el càncer, cosa que la va portar a convertir-se en activista a favor de l'eutanàsia

RedaccióActualitzat

Ha mort als 80 anys Françoise Hardy, musa de la cançó francesa, després de conviure gairebé dues dècades amb un càncer, circumstància que la va portar a fer activisme a favor de l'eutanàsia.

Hardy va conèixer l'èxit molt jove, amb només 18 anys: va ser el 1962 amb "Tous les garçons et les filles", cançó composta per ella mateixa.

Va ser en un programa de la televisió francesa per a joves talents i aquesta aparició televisiva la va catapultar a la fama immediatament:


28 discos en 56 anys de carrera

L'any abans, el 1961, ja havia participat en un concurs organitzat per una discogràfica, amb el qual va aconseguir el primer contracte.

Al llarg de la seva carrera va publicar un total de 28 discos, l'últim del 2018, i va estar en actiu fins que la malaltia li ho va permetre.

Era la compositora de la majoria de les cançons que interpretava i va cantar en francès, però també en anglès, alemany i italià, cosa que la va fer molt coneguda en països com els Estats Units o el Japó.

Françoise Hardy
Françoise Hardy

Cantant, model, actriu

Hardy era l'única representant francesa en la llista dels 200 millors cantants de tots els temps que va publicar la revista musical Rolling Stones l'any passat.

A més, la seva elegància i el look androgin la van convertir en la musa d'artistes i dissenyadors com Paco Rabanne o Yves Saint Laurent.

Durant les dècades dels 60 i 70 també va intervenir com a actriu en unes quantes pel·lícules a les ordres de directors com Roger Vadim, Jean-Luc Godard o John Frankenheimer.

La notícia de la mort l'ha donat aquesta matinada de dimarts a dimecres el seu fill, el també cantant Thomas Dutronc, amb un missatge curtíssim al seu perfil d'Instagram:

"La mama ha marxat..."

 

Dos càncers, un de limfàtic i un de laringe

El 2004 li van descobrir un càncer limfàtic del qual es va recuperar i, onze anys després, se li'n va desenvolupar un altre de laringe. El patiment la va portar a fer campanya a favor de l'eutanàsia.

Al desembre va fer una crida al president del país, Emmanuel Macron, demanant-li que "fes possible" el dret de morir dignament, però no ho ha pogut veure en vida.

Ara mateix, hi ha un projecte de llei d'eutanàsia en tramitació a l'Assemblea Nacional francesa.

ARXIVAT A:
ObituariMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut