Mor Francis Lai, compositor de "Love story" i "Un home i una dona"

Mor Francis Lai, compositor de "Love story" i "Un home i una dona"

Mor Francis Lai, compositor de "Love story" i "Un home i una dona"

Redacció Actualitzat
TEMA:
Música
Francis Lai en una imatge d'arxiu (francis-lai.com)

Francis Lai en una imatge d'arxiu (francis-lai.com)

Francis Lai, compositor d'algunes bandes sonores mítiques, ha mort aquest dimecres a Niça a l'edat de 86 anys.

Va ser l'autor de melodies que han quedat en la memòria de moltes persones, com les de les pel·lícules "Love story" i "Un home i una dona". 

La fama li va arribar el 1966 de la mà del director francès Claude Lelouch, que li va encarregar que il·lustrés musicalment la història de la relació entre una vídua (Anouk Aimée) i un vidu (Jean-Louis Trintignant) que s'explica a "Un home i una dona".

Francis Lai, entre el compositor Michel Legrand i el director Claude Lelouch (francis-lai.com)

 

La pel·lícula va ser un gran èxit de públic i va guanyar nombrosos premis, entre els quals la Palma d'Or del Festival de Canes, aquell mateix any, i l'Oscar al millor film de parla no anglesa el 1967.

La banda sonora i el tema principal no van guanyar cap premi, però el "dabadabadà" que cantava Nicole Croisille va ser molt conegut arreu del món.

Francis Lai i Nicole Croisille durant una actuació (francis-lai.com)

 

Quatre anys més tard, Lai sí que va guanyar un Oscar -i un Globus d'Or- amb la banda sonora d'una altra història d'amor, la que viuen Ali MacGraw i Ryan O'Neal a "Love story", d'Arthur Hiller.

El tema "Where do I begin", cantat per Andy Williams, es convertiria la cançó més coneguda de Lai, que en va arribar a compondre més de 600.

Francis Lai amb l'actriu Ali McGraw, protagonista de "Love story" (francis-lai.com)

 

En total, Francis Lai va ser l'autor de la música d'un centenar de pel·lícules.

Va seguir col·laborant amb Lelouch fins al final, i l'any que ve s'estrenarà pòstumament el seu últim treball cinematogràfic: la banda sonora de "Les plus belles années".

També va treballar fora del cinema, sobretot innovant amb instruments de música electrònica.

Francis Lai amb Edith Piaf (francis-lai.com)

 

Nascut a Niça, la mateixa ciutat on ha mort, el 26 d'abril de 1932, Lai va començar els seus passos musicals en orquestres de la regió.

De jove va descobrir el jazz a Marsella i més tard es va traslladar a París, on els anys seixanta va compondre cançons per a grans de la "chanson" com Edith Piaf, i Yves Montand. 

ARXIVAT A:
Cinema Música