Elie Wiesel, el 2015 (Reuters)
Elie Wiesel, el 2015 (Reuters)

Mor Elie Wiesel, supervivent de l'Holocaust i Premi Nobel de la Pau

Wiesel, escriptor, va consagrar la vida a guardar la memòria de l'Holocaust, perquè no es tornés a repetir la barbàrie

RedaccióActualitzat

Elie Wiesel, supervivent de l'Holocaust i Premi Nobel de la Pau, ha mort aquest dissabte als 87 anys.

Nascut el 30 de setembre de 1928 a Sighet, avui Romania, als 15 anys va ser deportat al camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau, a Polònia. Allà, la seva mare i la seva germana petita van morir assassinades. El seu pare va morir davant seu a Buchenwald, a Alemanya, on havien estat transferits. Ell i les dues germanes grans van sobreviure.

Quan va sortir del camp, el 1945, va viure a França fins al 1956. Va estudiar filosofia a la Sorbona i es va convertir en periodista i escriptor.

Wiesel va consagrar la vida a guardar la memòria de l'Holocaust, perquè no es tornés a repetir la barbàrie. "Perquè recordo, em desespero. Perquè recordo, tinc el deure de rebutjar la desesperació", deia.

Va crear, amb la seva dona, la Fundació Elie Wiesel per a la Humanitat i l'Acadèmia Universal de les Cultures. La seva primera novel·la, "La nit", del 1958, una obra cabdal per entendre l'Holocaust, va anar seguida d'una quinzena de novel·les més, tres obres de teatre i nombrosos assajos.

Ciutadà americà des del 1963, va ocupar molt de temps la càtedra de Ciències Humanes de la Universitat de Boston i va viure entre els Estats Units, França i Israel.

Gran Creu de la Legió d'Honor de França, va rebre també la medalla d'or del Congrés americà per la seva feina al capdavant del Consell de la Memòria de l'Holocaust. També és cavaller de l'Orde de l'Imperi Britànic.

El 1986 va rebre el Premi Nobel de la Pau

El 2006 va refusar la presidència de l'estat d'Israel, remarcant que "només era un escriptor". El 2009 va tornar a Buchenwald amb Barack Obama.

 

 

 

Anar al contingut