Oci i cultura

Mor el premi Nobel de Literatura Alexander Solzhenitsyn

El premi Nobel de Literatura Alexander Solzhenitsyn ha mort aquest diumenge a la nit a causa d'un atac de cor al seu domicili de Moscou. L'autor de llibres com "Arxipèlag Gulag" tenia 89 anys i va rebre el Nobel l'any 1970. Se'l considera el responsable de donar a conèixer al món la realitat dels camps de concentració soviètics. De fet, pel seu compromís amb la descripció i la denúncia del costat més fosc del règim soviètic se'l va privar de la ciutadania del seu país. Solzhenitsyn va néixer a Rússia l'any 1918 i havia passat molts anys de la seva vida a Suïssa, Alemanya i els Estats Units abans de tornar a Rússia el 1994, un cop caiguda la Unió Soviètica.

Actualitzat

Després de lluitar a la Segona Guerra Mundial, Solzhenitsyn va ser condemnat a treballs forçats per les seves opinions contràries al règim estalinista. Un cop rehabilitat va viure de fer classes de matemàtiques, mentre seguia escrivint.

"Un dia a la vida d'Ivan Denissóvitx" va ser el seu primer lllibre. El 1970 li va ser concedit el Premi Nobel de Literatura per la força ètica de la seva escriptura. El 1974 va publicar "Arxipèlag Gulag", on feia una dura anàlisi del sistema de presons soviètic, del terrorisme d'estat i de la policia secreta. Això li va costar perdre la ciutadania soviètica i haver-se d'exiliar als Estats Units.

Un cop caiguda l'URSS va tornar al seu país, on ha passat els últims anys. Altres llibres rellevants de la seva obra són "El primer cercle" i "Abril 1917", el seu últim llibre publicat.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut