Los Angeles

Mor el poeta i cantautor Leonard Cohen als 82 anys

Cançons com "Suzanne", "I'm your man", "Hallelujah", una de les més versionades, o "Take this waltz", que va dedicar a García Lorca, han seduït una generació rere l'altra

RedaccióActualitzat

Leonard Cohen ja havia expressat recentment que estava preparat per morir. I el músic, cantautor i poeta ha mort aquesta matinada, als 82 anys. 

De jove, Leonard Cohen no tenia la intenció de pujar a cap escenari; ell només volia escriure poesia. Se'n va sortir i va guanyar diversos premis. El primer llibre de poemes, "Let us compare mythologies", el va publicar amb 21 anys.

Fins que als 33 anys es va cansar del seu relatiu anonimat. Era el moment de començar a cantar. No tenia grans coneixements musicals, però sí un verb esmolat que li permetia parlar de les relacions de parella, de religió, d'amor i de les depressions amb unes lletres molt elaborades, que, malgrat la seva sofisticació, Cohen creia que podien superar qualsevol barrera idiomàtica.

Cançons com "Suzanne""I'm your man", "Hallelujah", una de les més versionades, o "Take this waltz", que va dedicar a García Lorca, han seduït una generació rere l'altra.

Però, als 60 anys, Cohen va decidir que ja en tenia prou i es va recloure en un monestir budista a prop de Los Angeles durant cinc anys. La reclusió budista es va acabar quan va descobrir que la seva mànager de tota la vida l'havia estafat.

Aquella ruïna va ser una benedicció per al seu públic. El cantant es va veure obligat a tornar a la carretera per salvar el seu desastre financer.
I, entre gira i gira, va guanyar premis importants, com el Príncep d'Astúries. "Com més malament estan les coses, més bé em trobo", deia amb ironia.

Aquest mes d'octubre acabava de publicar el seu últim disc, "You want it darker", una mena de comiat personal en què reflexionava sobre la naturalesa i sobre Déu.

Cohen havia estat més d'una vegada candidat al Nobel. Precisament, sobre el controvertit Nobel de Literatura d'aquest any, va dir: "El Nobel a Bob Dylan és com posar una medalla a l'Everest."

La notícia de la mort de Leonard Cohen s'ha fet pública a través del seu perfil de Facebook i a la pàgina web oficial del cantautor, on la família demana respecte a la seva intimitat i explica que hi haurà un acte de comiat a Los Angeles, encara sense data.

Cohen vivia actualment a la casa que comparteix amb la seva filla, Lorca, a Los Angeles. El nom de la seva filla era un homenatge al poeta granadí.

 

Quan la seva musa dels anys anys seixanta, amb qui va viure una història d'amor a l'illa grega d'Hidra, Marianne Ihlen, la inspiració de "So long, Marianne", va morir al juliol, Cohen ja va donar a entendre que ell la seguiria aviat. De fet, ho deia en un missatge que li va fer arribar quan ja estava greument malalta.

"Sàpigues que estic tan a prop teu que, si allargues la mà, crec que podràs tocar la meva."

I acabava:

"Només et vull desitjar un bon viatge. Adéu, vella amiga. Tot l'amor, et veuré pel camí."

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut