Francesc Todó
Francesc Todó
Tortosa

Mor el pintor tortosí Francesc Todó als 94 anys

L'artista va experimentar en l'escenografia, el gravat, el monotip, el dibuix i la pintura

RedaccióActualitzat

Ha mort el pintor tortosí Francesc Todó als 94 anys. Deixeble, a Barcelona, de Sainz de la Maza, 1940, i de l'escola de Llotja,1942, es va presentar el 1946 a la Sala Vinçon de Barcelona, ciutat on va exposar sovint. Es podia veure la seva obra en sales com les Caralt, Vayreda, Gaspar i Parés.

Va participar als Salons d'Octubre i el 1952 va guanyar el premi de gravat Rosa Vera. El 1954 l'especial de dibuix del Tercer Saló del Jazz.

Va viatjar, becat, per França, Bèlgica, Holanda i Anglaterra durant el 1954 i va participar als Salons de Maig de Barcelona.

Sovint va exposar individualment a Madrid, París, Palma, Bilbao, València, Illinois, entre altres ciutats. Va obtenir una beca March el 1965 i el 1969 va ser professor de pintura a la Universitat de los Andes de Bogotà, ciutat on també va exposar, així com a Cali i Mèxic DF.

Va fer escenografia: "Una voce in off" de X. Montsalvatge, 1962, i "Bestiari", de Joan Oliver, 1972. Va experimentar en el gravat, el monotip, el dibuix i la pintura.

Després d'un postimpressionisme convencional va esquematitzar la figuració fins a arribar cap el 1956 a la pintura de màquines complexes i pulcres. En aquest gènere destaquen els murals barcelonins de la Mútua Metal·lúrgica, 1959, entre altres.

Posteriorment va evolucionar cap a unes representacions clares, planes i precises de temes intimistes i nostàlgics que ell anomenava genèricament i de manera informal "La Catalunya tronadeta".

Anar al contingut